Autor: Ehitusuudised • 7. mai 2019

Juudi vanal kalmistul tegutsesid arheoloogid

Tallinna vanal juudi kalmistul Magasini tänaval tehti nädalavahetusel arheoloogiline eeluuring ajalooliste rajatiste ja matmisala ulatuse kohta.
Juudikalmistu hauakohad.

Uuringu käigus kaevati kalmistuala erinevatesse kohtadesse seitse šurfi, millega täpsustati kahe ajaloolise kabeli – millest üht nimetatud mausoleumiks – ja väravahoone asukoht ning vundamentide seisund. Lisaks andis uuring võimaluse kindlaks teha matuste ala ulatuse. Tulemustest valmib aruanne järgmiseks nädalaks, kuid esialgsel hinnangul täitis eeluuring oma eesmärgi.

„Selgus, et väravaehitise vundamente oli osaliselt lõhutud nõukogude ajal peale ehitatud hoonega. Kalmistu silmapaistvaima ehitise, arhitekt Jacques Rosenbaumi kavandatud ja 1910 valminud Šaje Levinovitschi mausoleumi alusmüürid olid väga hästi säilinud ja ulatusid sügavale, kuid omal ajal plaaditud põrandapind oli tugevasti lõhutud. Samuti fikseeris uuring liivas välja joonistuvad haualohud,“ selgitas linnaplaneerimise ameti arheoloog Ragnar Nurk.

Linnaplaneerimise ameti muinsuskaitse osakonna tellimusel ja koostöös juudi kogukonnaga tegi uuringuid MTÜ Arheoloogiakeskus Gurly Vedru juhtimisel. Vastavalt uuringutulemustele on Kesklinna valitsusel plaanis kalmistuala korrastada.

„Eelmise aasta kevadel toimunud koristus- ja mõttetalgutega saime sisendi nii juudi kogukonnalt kui ka kohalikelt elanikelt, nüüd on aga vaja hankida ka täpsemaid arheoloogilisi andmeid, et alale saaks pakkuda sobivaid väärikaid lahendusi. Veel on vara rääkida sellest, kuidas hakkab kalmistu ala tulevikus välja nägema, kuid rõhutan, et sinna ei ole plaanis midagi ehitada. Küll aga tahame matuste ala väärikalt piirata ja tähistada nii, et igale möödakäijale oleks selge, millega on tegemist. Endise väravahoone ja väikese aia asukohta, kus ei ole haudu, võiks tulla rahulik puhkeala jalutamiseks, istumiseks ja mõtisklemiseks,“ selgitas Kesklinna vanem Vladimir Svet.

On arvatud, et juudi kalmistu rajati 18. sajandi lõpus. Aastatel 1870–1880 ümbritseti kalmistu paekivimüüriga, ehitati väravad, valvurimajake ja kaks kabelit. 1920-ndatel lõpetati kalmistule uute hauaplatside väljaandmine, kui avati uus juudi kalmistu Rahumäel. Vana juudi kalmistu hävitati 1960. aastatel ja selle alale rajati 1967 automajand, mille järel asusid samas veel aastakümneid hiljem remonditöökojad. Tühjaks jäänud hooned lammutati mõne aasta eest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785