Autor: Ehitusuudised • 29. märts 2019

Geoloogiateenistus: kaevandamist Harkus ja Maardus tuleb laiendada

Eesti Geoloogiateenistus soovitab ehitusmaavarade varisustuskindluse tagamiseks võimalikult palju laiendada kõrgemargilise ehituslubjakivi kaevandamise võimalusi Harku ja Maardu maardlas ning nende maardlate lähiümbruses, avada karjäärid Jägala maardlas ning teha geoloogilised uuringud Paldiski ja Jägala perspektiivsetel aladel.
Harku karjäär
Foto: Andres Haabu

Geoloogiateenistuse soovitused põhinevad 2018. aastal majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tellimusel valminud uurimistööl „Ehitusmaavarade levik, kaevandamine ja kasutamine Harju maakonnas“. Uurimistöö valmis koostöös keskkonnaministeeriumi spetsialistidega. Uuringu vajadus tulenes ehitusmaavarade suurenenud tarbimisest ja sellega kaasnevatest probleemidest, mille lahendamine vajab riiklikku regulatsiooni.

„Harjumaal leiduvatest ehitusmaavaradest kaevandatakse peamiselt ehituslubjakivi ning ehitusliiva ja -kruusa. Valminud uurimistöö eesmärk oli koondada informatsioon Harjumaa ehitusmaavarade ressurssidest hinnata maavaradega varustuskindlust kuni aastani 2030 ja varustatuse perspektiivi kuni aastani 2050," ütles Heikki Bauert, EGT rakendusgeoloogia osakonna juhataja.

„Eesti Geoloogiateenistuse ülesanne selle uurimistöö raames oli varasemate uuringute alusel välja selgitada ehitusmaavarade levik ja nende kvaliteet Harju maakonnas ning välja pakkuda perspektiivsed alad regiooni ehitusmaavaradega pikaajalise varustuskindluse tagamiseks. Ressursside edasine kasutusele võtmine on juba keskkonnaministeeriumi ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi otsustuspädevuses," ütles Janne Tamm, EGT vanemgeoloog.

Lisaks Harkus ja Maardus kaevandamise laiendamisele ja uue karjääri avamisele Jägalas esitas EGT ehitusmaavaradega varustuskindluse tagamiseks Harju maakonnas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile ettepaneku hinnata ümber maardlate nimistus arvele võetud ehitusliiva ja -kruusa varu ehitusmaavara toormele esitatud nõuete alusel ning teha geoloogiline uuring Kuusalu perspektiivsel alal, et tagada regioonis ehitusliivaga varustuskindlus kuni aastani 2050.

Samuti soovitab geoloogiateenistus lasta Statistikaametil välja töötada andmehaldus ehitusmaavarade kasutamise, ekspordi ja impordi kohta ning analüüsida selle teabe põhjal riigi vajadust ehitusmaavarade kaevandamise mahtude osas.

Lisaks Harjumaa ehitusmaavaradele käsitleti uurimistöös põlevkivi aheraine ja põlevkivituha, paesõelmete ning ehitus- ja lammutusprahi taaskasutamise võimalusi alternatiivsete ehitusmaterjalidena.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785