Autor: Ehitusuudised • 26. märts 2019

Valitsushooned saavad energiatõhusamaks

Tänasest kuni 24. maini on avatud toetusmeede „Keskvalitsuse hoonete energiatõhususe parandamine“, mille eesmärk on keskvalitsuse kasutuses olevatesse hoonetesse tehtavate investeeringute kaudu energiatõhususe parandamine ja taastuvenergia laialdasem kasutamine.
Autor: Fund Ehitus

Meedet rakendab Rahandusministeerium, kes keskvalitsuse kinnisvara energiasäästu koordinaatorina korraldab, et igal aastal rekonstrueeritaks 3% keskvalitsuse kasutuses olevate hoonete kasulikust üldpõrandapinnast, et täita vähemalt energiatõhususe miinimumnõudeid.

Toetuse taotlusi menetleb, toetatavatele projektidele teeb väljamakseid ja projektide üle teostab järelevalvet Riigi Tugiteenuste Keskus.

„Euroopa Liidu näitajate kohaselt tarbitakse 40% energiast hoonetes. Eestis on see näitaja olnud kõrgem, ulatudes 50%-ni riigi energiatarbest, seetõttu on üheks Eesti olulisimaks eesmärgiks ehituse ja elamumajanduse valdkonnas energiatõhususe suurendamine,“ ütles Riigi Tugiteenuste Keskuse toetuste rakendamise osakonna juhataja Urmo Merila.

Meetmest, mida rahastatakse riigi eelarvesse laekuvatest kasvuhoonegaaside lubatud heitkoguse ühikute müügituludest, ning mille kogumaht on 20 346 000 eurot, on võimalik saada toetust nii olemasoleva keskvalitsuse hoone energiatõhususe tõstmiseks, et see vastaks energiatõhususe miinimumnõuetele kui ka liginullenergiahoone ehitamiseks. Toetuse maksimaalne suurus ühe keskvalitsuse kasutuses oleva rekonstrueeritava/ehitatava ruutmeetri kohta on 700 eurot.

„Liginullenergiahoone on parima võimaliku ehituspraktika kohaselt energiatõhususe- ja taastuvenergiatehnoloogia lahendusega tehniliselt mõistlikult ehitatud hoone, Seega on tegemist eriti energiasäästliku hoonega, mis vastab energiatõhususarvu klassile A. Lisaks sellele, et hooned muutuvad energiasäästlikumaks, parandab kompleksne renoveerimine ka hoone sisekliimat, aitab säilitada olemasolevaid konstruktsioone ning teeb maja fassaadi vaatajale kaunimaks. Selles suunas peame me senisest pikemate sammudega astuma,“ lisas Merila.

Taotlema on oodatud keskvalitsuse poolt kasutatavate hoonete omanikud, taotlused tuleb esitada Riigi Tugiteenuste Keskusele e-toetuskeskkonna kaudu. Täpsema info taotlemise tingimuste kohta ja meetme määruse leiab Riigi Tugiteenuste Keskuse kodulehelt.

Riigi Tugiteenuste Keskus on rahandusministeeriumi valitsemisalasse kuuluv valitsusasutus. Selle põhiülesanneteks on riigi raamatupidamise ning personali- ja palgaarvestuse korraldamine, 2018. aasta septembrist korraldab RTK rahandusministeeriumi valitsemisala regionaaltoetuste taotlemist ja väljamaksmist, millega seni tegeles EAS. Samuti toodi RTK-sse üle ka Riigikantselei ja sotsiaalministeeriumi poolt välja töötatud tingimustel antavad eurotoetused, mille jaotust korraldas taotlejate vahel siiani rahandusministeerium. Lisaks anti RTK-le üle maaeluministeeriumi vastutusala regionaalprogrammide korraldus.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785