18. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata ehituse teabevara uuendusi

Riigikohus tegi 2019. aasta jaanuaris olulise otsuse ehitise kaasomandi osa ehitamise kohta. Nimelt leidis kohus, et nii ehitise olulise muutmise kui ka ehitise kasutamise olulise muutuse korral on kaasomanikel õigus nõuda eelneva olukorra taastamist. On märkimisväärne, et selliseks oluliseks muutuseks võib olla ka näiteks ehitise osa kütmine õhk-soojuspumbaga.

Veebruaris tegi Riigikohus märgilise otsuse ehitus- ja kasutuslubade väljastamise kohta. Nimelt leidis kohus, et kui lubade väljastamisse ei ole kaasatud neid inimesi, keda loa alusel teostatav tegevus otseselt mõjutab, siis on load väljastatud õigusvastaselt. Lisaks leidis kohus, et juurdepääsutee mõiste alla ei kuulu ainult mahasõit avalikult teelt, vaid mõiste hõlmab trassivalikut tervikuna (vt. ptk 3.4.1.).

PANE TÄHELE!

Järgmine ehituse teabevara täiendus ilmub juunis 2019.

Täiendusi saate veebis lugeda varem kui paberil. Meie kasutajasõbralik koduleht asub aadressil teabevara.ee.

Nõuandekeskus saate küsida spetsialisti nõu riigihangete, transpordi ja logistika, ehituse, lepinguõiguse, raamatupidamise, maksude, tööõiguse, äriõiguse ning sekretäritöö teemal. Küsimustele vastavad valdkonna asjatundjad ja kõik registreeritud kasutajad saavad kaasa rääkida.

Märtsis tegi kohus otsuse detailplaneeringute seletuskirjade siduvuse osas, kui leidis, et vastuväite esitamise korral ja seejärel omavalitsuse poolt planeeringumaterjalide asjakohasel täiendamisel on tegemist omavalitsuse ja vastuväite esitaja omavahelise kokkuleppega, mille alusel saab vastuväite esitaja nõuda omavalitsuselt planeeringus kajastatud tegevuste tegemist (vt ptk 9.1.).

Uue regulatsiooni osas on kindlasti oluline, et alates 1. märtsist on vaba ehitustegevus liini ehitamine, liinirajatiste ehitamiseks on vajalik ainult ehitusteatise esitamine (vt. ptk 9.1.14.) ning riigipiiri taristu puhul on vajalik ehitusteatise ja ehitusprojekti esitamine (vt. ptk 9.1.17.). 1. jaanuarist jõustunud maaparandusseadust on käsitletud mitmes peatükis: ptk 3.4.1. on juttu maa sihtotstarbe muudatustest maaparandussüsteemide maa-alal, ptk-s 3.6. maaparandusregistrist ja ptk-s 5.4. maaparanduse uurimistööst.

Samuti muutusid 1. jaanuarist energiatõhususe nõuded, mida on käsitletud ptk-s 7.2.4. Uuendatud on ka ptk 6.1.8. – Standardid, ehitusprojekt, ehitis.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785