Autor: Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 13. märts 2019
Jarek Kurnitski TTÜ peahoone juures.
Foto: Eiko Kink

Kurnitski: käitume ehituses rehepaplikult

TalTechi hoonete energiatõhususe ja sisekliima professor Jarek Kurnitski ütles Eesti Arhitektide Liidu kuraatornäituse “Liginull” avamisel toimunud vestlusringis, et kohe ajalooks saavad eesmärgid 20/20/20, asenduvad numbritega 45, 32,5 ja 32, millega edasi tööd tehakse.

Kurnitski sõnul näitavad need numbrid, et ühelt poolt peab tegelema kasvuhoonegaaside heitmega, teisalt energiatõhususega, mida mõõdetakse lõpptarbimise või primaarenergia kasutamisega ning kolmandaks taastuvenergiaga. “Euroopa Liit on valinud sellise kolmikjaotuse, et midagi toimuks kõigis sektorites – need kolm paralleelset meetmete plokki peaks viima selleni, et kõik töötavad samas suunas.”

Ta jätkas, et liginullenergia hooned ja hoonefondi energiakasutus läheb kõige teravamalt energiatõhususe alla. “Mis on ELi tasemel olnud kõige keerulisem.” See, et hoonetesse tuleb rohkem taastuvenergiat, aitab omakorda kaasa energiakasutuse vähenemisele, aidates ühtlasi vähendada CO2- heitmeid. Ka sellega, kui paraneb olemasoleva hoonefondi eneriatõhusus, väheneb oluliselt kasvuhoonegaaside heitmete hulk.

Kurnitski sõnul vaatab liginullenergia tulevikku – et praegu ehitatavad hooned ei hakkaks tulevikus heitmeid liiga palju juurde tekitama ja tegu on ennetava tegevusega. “Eestis ei ole nähtud võib-olla seda seost, et me vähendame sellega kasvuhoonegaase ja aitame kliimamuutuse vastu võitlemisele kaasa, mis siis, et energiatõhususe teema on meil majandusliku kasu peale üles ehitatud – ehitame nii energiatõhusalt, kui on majanduslikult tasuv, räägime kulutõhususest ja kuluoptimaalsusest jne.”

Kurnitski sõnul on Eesti energiapoliitikat läbi aegade iseloomustanud majandusliku kasu ja energiasäästu sidumine. “Oleme mõnes mõttes nagu rehepapid – me ei taha teha ühtegi liigutust, et kliimasoojenemist pidurdada, aga ajame taga viimast kui senti, et parandada tõhusust, et sellega energiat kokku hoida.” Tulemus on tema sõnul õnneks sama.

Hoonete energiatõhususega seotud teemad on fookuses 19. märtsil toimuval konverentsil Säästlik Hoone 2019. Pane ennast kirja SIIN.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785