13. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rand: Rootsi turu langus on ajutine

Raivo Rand.
Foto: Raul Mee
Ehitusfirma Rand & Tuulberg üks omanikke ning Eesti Ehitusettevõtjate Liidu juhatuse esimees Raivo Rand tõdes, et Rootsis mindi aastate eest ehitamisega tõepoolest liialt hoogu ning seetõttu saab nüüd kõneleda ka aeglustumisest.

„Languses kinnisvarahinnad ei ole julgustav signaal ühelegi osapoolele, seega on investeeringute tegemisel ettevaatlikud nii kinnisvaraarendajad kui ka majapidamised. Lisaks ehitussektorile mõjutab ostjate skepsis ka teiste kaupade müüki, nagu näiteks mööbel,“ loetles SEB analüütik Mihkel Nestor oma hiljutises nädalakommentaaris.

Raivo Rand rõhutas, et kuna eeskätt just Stockholmi piirkonnas linnastumise tõttu nõudlus jätkub, arvab ta, et turulangus on ajutine. Temaga nõustus Maru Ehituse juht Taimo Murer, kes ütles samuti, et ühiskondlike hoonete nõudlus on tegelikult endiselt tugev.

Rand selgitas, et Rootsi ehitusturu nõrgenemine on meie ettevõtetele küll tuntav, ent ilmselt mitte väga märkimisväärne löök.

Maru Ehituse juht Murer nentis, et Rootsis on müügiperiood pikenenud, kuna investeerimisotsused võtavad senisest rohkem aega. Maru Ehitus keskendub Rootsis küll mitteeluhoonetele, aga seal on konkurents tihenenud, kuna elamuarenduses on tunda jahenemise märke.

Probleemid ei piirdu Põhjamaade kinnisvaraturul vaid Rootsiga, vaid sarnaste probleemidega on silmitsi ka Norra ja Soome, märkis Mihkel Nestor.

Loe täismahus artiklit Äripäevast.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785