Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 30. jaanuar 2019

Teenetemärgid saavad arhitekt, akustik ja muinsuskaitsja

Kalle Vellevoog
Autor: Wikipedia
President Kersti Kaljulaid annab Eesti Vabariigi 101. sünnipäeva eel riigi teenetemärgid 112 inimesele, kelle pühendumus oma kutsetööle või kogukonnale on muutnud Eesti elu paremaks. Ehitusega seotud valdkondadest mahtus tänavu auväärsesse nimekirja kolm inimest.

Valgetähe III klassi teenetemärgi pälvisid arhitekt Kalle Vellevoog ja arhitektuuripärandi hoidja Fredi-Armand Tomps.

Volitatud arhitekt-ekspert 8 Kalle Vellevoog on Eesti Arhitektide Liidu liige alates 1990. aastast ning kuulub liidu eestseisusse. Aastatel 1998–2002 oli Vellevoog Eesti Arhitektide Liidu esimees ning aastatel 2002–2004 aseesimees. Talle kuulub pool arhitektuuribüroost JVR.

Kalle Vellevoogi tuntumad tööd on eramuansambel Seedri tänaval Pärnus, korterelamu Kaupmehe tänaval Tallinnas, kortermajade grupp Pähkli tänaval Tallinnas, pansionaat Seedri tänaval Pärnus, Narva rannahoone ja mullu valminud Kommunismiohvrite memoriaal Maarjamäel.

Vellevoog on Eesti Arhitektide Liidu linnakeskuste korrastamisega tegeleva missiooniprojekti "Hea avalik ruum" projektijuht. Projekti käigus korraldatud arhitektuurivõistluste tulemusel korrastatakse 15 Eesti väikelinna keskväljak, peatänavad või nende ümbrus. Avaliku ruumi lahendused on kavas välja ehitada „Eesti Vabariik 100“ juubeliprogrammi raames hiljemalt aastaks 2020.

Mullu 90. juubelit tähistanud Fredi-Armand Tomps on üks legendaarsemaid muinsuskaitsjaid, kes restaureerimisarhitektina juhtis enamike suuremate mälestiste üles ehitamist nõukogude ajal. Ta oli üks Eesti Vabaõhumuuseumi ja Lahemaa Rahvuspargi rajajaid, tegeledes ka sõjas hävinenud Narva taastamisega.

Tompsi suurimateks töödeks kauaaegse vabariikliku kultuurimälestiste kaitse inspektsiooni juhina kujunesid Eesti ajalooliste linnasüdamete rekonstrueerimine ning mõisakeskuste elluäratamine, kus ta oskas ajaloolist arhitektuuri kohandada uuele tänapäevasele elule. Neist kõige edukamalt tegutsevad Sagadi mõis Lääne-Virumaal, Saka mõis Ida-Virumaal ja Pädaste mõis Muhumaal. 

Valgetähe V klassi teenetemärgi pälvis akustik Linda Madalik, Eesti akustikavaldkonna arendaja, kes on aastakümnete jooksul andnud olulise panuse Eesti siseruumide akustilistele lahendustele. 

President Kersti Kaljulaid annab teenetemärgid üle 22. veebruaril Arvo Pärdi keskuses. 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785