Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 28. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Adven ehitab Lätti moodsa hakkpuidu katlamaja

Foto: Adven
Adven Eesti tütarettevõte JSC “Valmieras enerģija” ja ehitusettevõte SIA “Monum” sõlmisid koostöölepingu ehitamaks Valmierases Gauja jõe paremale kaldale Läti kõige kaasaegsema hakkpuidu katlamaja.

Rajatav katlamaja hakkab kaugkütte soojus tootma 2020. aastal. Projekti kogumaksumus on ligikaudu 5 miljonit eurot, millest 1,66 tuleb Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist.

Valmiera on Läti linn, mis asub Eesti piirist 50 km kaugusel. Linna keskelt jookseb läbi Koiva jõgi, mistõttu on linna kaugküttevõrk kaheks piirkonnaks jaotatud. Ühel pool jõge varustab juba täna elanikke soojusega 5 megavatise võimsusega hakkpuidu katlamaja. Teisel pool jõge, kus paikneb linna põhivõrk, toodetakse soojust hetkel veel keset linna asuvas gaasikatlamajas. Allkirjastatud lepingu eesmärk on viia linna soojatootmine üle taastuvale biokütusele ning kolitada kogu tootmine linna äärde.

Projekti raames on plaanis paigaldada 9 megavatise võimsusega hakkpuidu katel ja 1,5 megavatise võimsusega suitsugaaside kondensaator. Suitsugaaside kondensaatori abiga saadakse tagasi metsast tuleva märja hakkpuidu põletamisel selle kuivatamiseks minev energia. Riia tänaval oleva katlamaja gaasikatlad teisaldatakse hiljem uude asukohta tipukoormuse katmise tarvis.

„Oleme väga tänulikud, et meile on usaldatud niivõrd oluline ja ambitsioonikas projekt. Tänu kontserni kogemustele Eestis, Soomes ja Rootsis saame selles projektis rakendada grupi parimaid kogemusi kaasaegsete, keskkonnasõbralike ning nutikate lahenduste näol. Sellise projektiga loome kasu nii Valmiera elanikele, kohalikele hakkpuidu tootjatele kui ka ümbritsevale keskkonnale,” kommenteeris lepingut Adven Eesti arendus- ja investeeringute juht Priit Tiit.

Biokütuse kasutamist peab oluliseks ka kohalik linnavolikogu. „Uus hakkpuidu katlamaja aitab kaasa Valmiera linna säästvale arengule ja elanike elukvaliteedi parandamisele. Leiame, et projektil on nii linna kui ka elanike jaoks olulised majanduslikud ja keskkonnaalased eelised,” sõnas linnavolikogu esimees Jānis Baiks.

Praegu toodetakse Adven Latvia poolt 70% soojusenergiast maagaasist. Suurendades hakkpuidust toodetud soojusenergia osakaalu, saavutatakse suurem iseseisvus maagaasi tarnijatest, hind muutub stabiilsemaks ning tänu kohalike ettevõtjate tooraine kasutamisele jääb raha riigi majandusele. Valmiera linnavalitsuse otsuse kohaselt on vaja soojuse tootmises kasutatavaid kütuseliike mitmekesistada, tagades seeläbi stabiilsem ja keskkonnasäästlikum tootmine.

Adven Eesti on üks suurimaid energiatootjaid Eestis, pakkudes?terviklikke energialahendusi ja energiamüüki tööstus- ja kinnisvara sektoris. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785