Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 6. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suure ehitusettevõtte juht: läheb sama s....ti kui varem!

Kaupo Kolsar eelmisel aastal Nautica kaubanduskeskuse avamisel.
Foto: Raul Mee
Eelmise aasta majandustulemuste järgi oli Eesti ettevõtete käibe TOP 500s 66,7 miljoni eurose käibega 109. kohal ehitusfirma Astlanda Ehitus. Kui küsida ettevõtte juhi Kaupo Kolsari käest, kuidas sel aastal on läinud, saabub vastus: „Läheb sama sitasti“.

Kolsar selgitas, et kui ehitusturul on seis pingeline, on peatöövõtjad oma pikkade lepingutega kannatajad.

Kui töötajatele tuleb tööjõu puuduse pärast rohkem palka maksta, on kulud suuremad, aga ammu sõlmitud lepingus on paigas kindel hind ja sellest peab kinni pidama. „Sellel aastal oli meil mitu pikka lepingut, mis lõppesid, ja see annab majandusnäitajates ka tunda,“ nentis Kolsar.

Mis juhtub järgmisel aastal, on raske ennustada, ütles Kolsar, seega võtab Astlanda pigem natuke rahulikumalt: näiteks eelistab enda kinnisvaraprojekte teiste tellitud objektidele. „Meil on Astlanda Kinnisvara ja muid seotud ettevõtteid, mis omavad kinnisvara, näiteks Astlanda Arendus. Nendega oleme Astlanda Ehitusele tellijad. Siis me ise anname ehitajale ehk siis iseendale võimaluse teha töid õiglase hinnaga,“ kirjeldas ta.

Järgmise aasta käivet näeb Kolsar 40–50 miljoni euro ringis. „Kui meie käive kõigub 50 ja 70 miljoni vahel, siis tihti ei ole probleem selles, et me saame tükiarvuliselt vähem töid, vaid me saame lepingu mahu poolest väiksemaid töid. Kõikumine võib olla… ei saa öelda, et on tööd hirmsasti vähem saadud.“ Palkade juures näeb Kolsar ka edaspidi kasvu.

Kolsar tõdes, et ettevõtet viib edasi stabiilne liikumine, mitte mõni üksik suur samm. „Meie turg on niigi üleküllastunud peatöövõtjatest. Ei ole mõtet minna siin veel mahu peale võitlema.“ Kasvamise asemel on tema sõnul oluline hoida püsivalt tööd oma töötajatele, keda nad usaldavad ja kelle peale loodavad, ja teha seda võimalikult kasumlikult. „Ega muud eesmärki ei olegi.“

Loe täispikkuses artiklit Äripäevast.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785