Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 5. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Helsingi Keskraamatukogu fassaadi tarnis Eesti firma

Foto: Windoor
Eesti üks suuremaid klaas- ja alumiiniumfassaadide tootjaid Windoor töötas välja, projekteeris ning tarnis täna avatud Helsingi Keskraamatukogule Oodi unikaalse XL-mõõtmetega klaaspostidel klaasfassaadi. Raamatukogu fassaad oli oma 4500 ruutmeetrise mahu ja üle 4 miljoni euro suuruse maksumusega ettevõtte 2018. aasta üheks suurprojektiks.

Windoori juhataja Mailis Lintlomi sõnul kestis kokku 98 miljonit eurot maksnud Helsingi keskraamatukogu Oodi projekteerimis- ja ehitusfaas kaks aastat. 24 kuu jooksul tegime tihedat koostööd ALA Architects’i, Helsingi linna, Ramboll Finlandi, Pontek OY ja YIT’iga ning tulemuseks on tõeliselt maailmatasemel arhitektuurne lahendus ja ehituslik teostus. Tegu on kindlasti kohe Soome viimase aja ehitistest keerulisima konstruktsiooniga, “ märkis ta.

“Oodi hoonesse kätketud betooni, terase, klaasi ja puidu kombinatsioon sündis rahvusvahelise koostöö tulemusena. Arhitektuurse ja konstruktiivse projekteerimise töörühmas olid inimesi Soomest, Taanist, Suurbritanniast ja Eestist,” selgitas Lintlom.

Esimesed tunnustuse sai Oodi  juba enne avamist – hoone nimetati Soome aasta terasehitiseks 2018. 

Windoori loomingu väljapaistvaim osa on Mailis Lintlomi sõnul  hoone kolmanda korruse poolläbipaistvad lund ja härmatist jäljendava valge digiprindiga klaasfassaadid.“See osa hoonest kannab soomekeelset nime Kirjataivas, mida võib eesti keelde tõlkida ka Raamatuparadiisina. Korruselt avanevad 360-kraadi vaated Soome parlamendi Edukunta hoonele, Kiasma nüüdiskunsti muuseumile, Musiikitalo ja Finlandiatalo hoonetele.”

Ehitustehniliselt keeruka ja liginullenergiahoone tingimustele vastava Helsingi keskraamatukogu Oodi hoone üldpindala on 17 250 ruutmeetrit ning selle arhitektuurse lahenduse autor on Soome arhitektuuribüroo ALA Architects, mille eesotsas on Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Samuli Wooston.

Windoor on Eesti u?ks suuremaid klaas- ja alumiiniumfassaadide projekteerijaid ning tootjaid. Ettevõte on hästi esindatud ka Põhjamaade ehitusturul.

Helsinki keskraamatukogu kõrval on Windoor kaasatud järgmise aasta sügisel valmiva, Helsingi uueks linnasüdameks pürgiva Soome suurima kaubanduskeskuse Mall of Tripla kvartali ehitusse. Ettevõtte osalusel viimastel aastatel valminud suuremad ehitised Eestis on Eesti Rahva Muuseum Tartus, Hiltoni hotell Tallinnas ja Maakri tänava pilvelõhkuja Tallinnas.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785