Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 29. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rand: Soome ehitusvõimsuse neelavad miljardiprojektid

Foto: Andras Kralla
Viimastel aastatel buuminud Soome ehitusturul on näha languse märke. Soomes on hetkel töös n-ö miljardiprojektid, mis neelavad väga palju ehitusvõimsust, kommenteeris Ehitusfirma Rand & Tuulberg üks omanik ja Eesti Ehitusettevõtjate Liidu juhatuse esimees Raivo Rand.

RV teeb Kalasadamat ja YIT teeb Pasila projekti, mis on hästi suured kaubanduskeskused, bürood ja elamupinnad kõik koos,“ selgitas Rand. Tema sõnul tuleb arvestada suurte taristuprojektidega nagu näiteks Espoo metroojaam, mistõttu ei jäägi turule enam palju ehitusvõimsust järele, kuid nõudlus materjalide järele on suur.

Uute projektide sünd ei jää Ranna väitel mitte ainult ehitajate, aga ka projekteerijate puuduse taha toppama. „Võib olla, et teatud hulk projekte pole lihtsalt jõudnud sellisesse staadiumisse, et nendega oleks praegu mõtet edasi minna,“ arutles Rand.

Ta toonitas, et arvesse tuleks võtta pikem periood, praegune langus on arvestatud liiga lühikese aja pealt. „Peaks vaatama, mis hakkab juhtuma järgmise aasta esimesel poolaastal. Kui siis hakkab ehituslubade arv langema, tekib 2020. aastal mingi negatiivne mõju,“ leidis Rand. Ta möönis, et Soome turu viimaste aastate tõus ei saanudki lõputult kesta.

Soomes välja antud ehituslubadega kaetud kuupmeetrite maht kahanes septembris lausa 47% väiksemaks kui aasta tagasi, kirjutas Kauppalehti. Kokku katavad ehitusload 1,85 miljonit kuupmeetrit ehituspinda, aasta tagasi oli lubadega kaetud 2,9 miljonit kuupmeetrit. Korteriehituses vähenes maht aga eriti palju: 56,7%.

Kogu kolmanda kvartali peale kogunes languseks siiski väiksem number – ehituslube võeti 25% vähem kui aasta tagasi. Suurem oli langus äripindades, ligikaudu 44%, korteriehituses oli langus 37%.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785