19. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis juhitakse tellingutega töötamise ohutusele aina enam tähelepanu

Foto: Layher Tellingud Eesti OÜ
Tellingutel töötamine pole naljaasi: Tööinspektsiooni andmetel on ehitussektoris peamised tööõnnetuste põhjused seotud kõrgustes töötamisega ehk kõrgelt kukkumise, kontrolli kaotamise käsitööriistade üle, kukkuva ehitusmaterjali või muu eseme alla jäämisega ja nii edasi.

Layher koos Ehituskeskusega astus sammu olukorra parandamise poole ning korraldas seminari, mis rääkis lahti tellingute paigaldamise ja kasutamisega seonduvad ohutusalased probleemid.

Seminar oli suunatud inimestele, kes igapäevaselt tellingutega ei tööta, kuid puutuvad kokku tellinguid puudutavate küsimustega, et tõsta teadlikust tellingutest ja nendel varitsevatest ohtudest. Pidasime sellist seminari väga vajalikuks, sest paljudel juhtudel tegelevad tellinguid puudutavate küsimustega inimesed, kes ise tellingutel ei tööta ja väga head pilti päriselus toimuvast ei oma.

Räägiti erinevatest tellingutüüpidest, tüüpvigadest tellingute paigaldamisel, kõrgtöödel kasutatavatest turvalahendused ja kõrgustes töötamist puudutavast seadusandlusest. Teemadest üks huvipakkuvamaid oli vead tellingute paigaldamisel:  toodi välja, mida reaalselt praegu ehitusplatsidel valesti tehakse ja mida peaks parandama.

Lisaks rääkis Balti tellingupaigaldajate liidu esimees Zaneta Baltreniene,kuidas läibipaistvama ja pädevama tellingupaigaldajate koolitamis, sertifitseerimis ja kontrollimissüsteemiga saaks palju ära teha ja vähendada oluliselt tellingute juhtuvate tööõnnetuste arvu.

Hea meel oli näha, et seminar registreeriti täis väga kiiresti. Kui algselt oli seminaril 50 kohta, siis suure huvi tõttu laiendasime seminari kuulajate arvu ja kokku osales seminaril 100 inimest erinevatest ehitusettevõtetest . See näitab, et praegusel ajal, kus ehitussektor õitseb, on inimestel huvi saada tellingute kohta lisateadmisi.

Rääkides tellingutest pole alati tegu ehitustellingutega. Tellinguid kasutatakse ka tööstuses ja tegelikult paljudes teisteski valdkondades. Ka näiteks kontsertlavad on tegelikult tellingutest tehtud ja nende paigaldamisel olev tööjõud peab samuti olema sertifitseeritud ja pädev. Võib ju ette kujutada, milline katastroof oleks, kui suurel kontserdil lava kokku kukuks. See ei juhtu aga niisama: põhjuseks on alati kas valesti paigaldatud lava või ebakvaliteetse materjali kasutamine.

Foto: Layher Tellingud Eesti OÜ

Autor: Silver Liepkais Layher Tellingud Eesti OÜ

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785