Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 13. november 2018

Tulivee salapiirituse keskus sai nurgakivi

Tulivee salapiirituse keskus, mis hõlmab muuseumi, välilava ja vaatetorni, sai nurgakivi. Muuseumi eesmärk on jutustada salapiirituseveo lugu Soome keeluseaduse aastatel. Muuseumi ehitab Mapri Ehitus.

Lääne- ja Ida-Virumaa kohtumispaigas Purtse jõe suudmes Liimala külas sai nurgakivi Tulivee salapiirituse keskus, millega tahetakse koguda ja säilitada mälestusi salapiirituseveost Soome aastatel 1919-1932. Keskuses on muuseumihoone koos majutusvõimalustega, välilava ja 15 meetrine vaatetorn. Hoones saab pidada seminare ja muid sündmusi, majutada inimesi ning suvisel ajal korraldada välikontserte. 2019. aasta mais valmivad hooned ehitab firma Trogar tellimusel Mapri Ehitus, projekteerija on AS Resand. Samas asub varem valminud Purtse sadam, mis nimetati 2015. aasta väikesadamaks ja restoranigiidi White guide poolt hinnatud Tulivee restoran.

Hannes Prits, Tulivee keskuse juht: “Oleme vennaga salapiirituse vedajate järeltulijad, pärit siitsamast külast ja tahame tutvustada seda erilist perioodi Eesti uuemast ajaloost. Me oleme kogunud hulga piirituseveo alast materjali ning vahendeid, nende seas plaskusid, kanistreid, keha ümber kinnitatavaid piiritusenõusid ning me teeme ajaloo kogumises koostööd Viimsi Rannarahva muuseumiga.”

Hannes Prits toonitab, et tema ja ta venna, Purtse sadama kapten Heigo Pritsu  soov on teha asju teistmoodi. Nii näiteks hakkab iga hotellituba rääkima eri eesti piiritusekuninga lugu. “Ida-Virumaa mehed ise teevad siin vahvaid asju, ega keegi muu eriti ei tee,” märgib Prits.

Margus Väärsi, Mapri Ehituse müügijuht: “Meie jaoks on Tulivee salapiirituse keskus eriline eeskätt seetõttu, et me saame enda geograafiat Ida-Virumaa suunas laiendada. Hooned on arhitektuurselt väga ilusad ning ümbritsevasse keskkonda sobivad, nii sise- kui ka välisviimistluses on kasutusel palju tava- ning liimpuitu. Võrreldes tootmis- ja tööstusobjektidega pakub niisuguse keskuse ehitamine hingele rohkem toitu. Usun, et sellega läheme ka konkursile Aasta puitehitis.” Tulivee rannarestorani peahoone leidis 2017. aasta puitehitiste konkursil äramärkimist.

Muuseumi ehitust toetatakse Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondist ligi 466 000 euroga. Kogu keskus läheb maksma 1,2 miljonit eurot, koos sadama ja restoraniga aga 2 miljonit eurot.

Mapri Ehitus OÜ tegevusalad on ehituse peatöövõtt ja projektijuhtimine, põllumajandusehitus ning betoonitööde teostamine. Mapri Ehituse 2017. aasta ehitustööde maht oli 63,5 miljonit eurot, ettevõte annab tööd ligi 100 inimesele.

Mapri Ehitusel on tänavu töös mitmed ehitusobjektid üle Eesti: WoHo kvartali 2. kõrghoone ja Metalli tn 5 büroohoone Tallinnas, Tulivee salapiiritusemuuseum ja kontserdikeskus, Milremi remondihall Tapal, kortermajad Pärnus ja Tartus. 

 

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785