Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 5. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pärnus avati Metsä Woodi kasevineeritehas

Foto: Rasmus Kooskora
Teisipäeval avati puittoodetele spetsialiseerunud Metsä Woodi uus Pärnu kasevineeritehas. Uude tehasesse investeeris ettevõte 55 miljonit eurot: see on üks suuremaid viimastel aastatel Eestisse tulnud välisinvesteeringuid.

Investeering Pärnu tehasesse on Metsä Woodi jaoks strateegiliselt tähtis panus kasevineerist toodetesse. Kasevineeri kasutatakse peamiselt ehitus- ja transporditööstuses, mis on seoses süveneva linnastumisega üleilmselt kasvanud.

„Metsä Woodi investeering on üks suuremaid välisinvesteeringuid, mis viimastel aastatel Eestisse tehtud on. Oluline on, et investeeritakse väljapoole Tallinna,” sõnas ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist.

Investeeringu Eestisse jõudmisele aitas kaasa ka EAS suurettevõtte toetusega kahe miljoni euro ulatuses, et luua Pärnumaale 200 uut töökohta. „Me soovime välisinvestorile pakkuda head majanduskliimat ja nutikat tööjõudu, kes saab konkurentsivõimelist palka. Soome ettevõtja otsus ehitada tehas Eestisse näitab meie ettevõtluskeskkonna kõrget usaldusväärsust ja inimeste kompetentsi,” ütles Tammist.

Viis aastat pühendunut tööd

Minister lisas, et riikide konkurents kõrgema lisandväärtusega välisinvesteeringute saamiseks on tihe. “Soovin tunnustada EASi välisinvesteeringute keskuse ning maakondlike arenduskeskuste regionaalsete investorkonsultantide tööd, kelle järjepideva tegevuse tulemus see investeering on. Iga ettevõte, mille tegevus on suunatud puidust saadava lisandväärtuse tõstmisele, on Eestile väga kasulik ja vajalik."

„Oleme Metsä Woodis tootmisefektiivsuse strateegia elluviimise nimel viis aastat pühendunult tööd teinud. Pärnu kasevineeritehase avamine on sobivaks kulminatsiooniks ettevõttes läbi viidud 100 miljoni eurosele investeeringute programmile, mille tulemusel paraneb meie toodete kõrge kvaliteet ja meie konkurentsivõime turul. On tore olla uue alguse tunnistajaks Metsä Woodi arenguteel,“ ütles Metsä Woodi peadirektor Ilkka Hämälä oma avamiskõnes.

Pärnu kasevineeritehase tootmisvõimsus on 50 000 kuupmeetrit aastas, mis tähendab 30 000 kuupmeetri lisandumist Metsä Woodi kogu tootmisvõimsusele. 

Pärnu kasevineeritehases kasutatav tooraine, kasespoon, valmistatakse Kesk-Soomes Äänikoskis. Spooniks kasutatav puit hangitakse Soomest, peamiselt Metsä Groupi omanikele kuuluvatest metsadest. Äänikoski spooni- ja Pärnu kasevineeritehas moodustavad tööstusliku kompleksi, mille mõlemad osad peavad koos sujuvalt toimima. Pärnu tehase täisvõimsus on plaanis saavutada 2019. aasta jooksul. 

Pärnu kasevineeritehase ehitustööd algasid 2017. aasta aprillis ning lõpetati käesoleva aasta kevadel. Tehase ehitas Nordecon AS. Tootmistegevus tehases algas ametlikult augustis. Tehase olulisemad seadmed tarnisid Soome ettevõtted Raute Oyj ja Pinomatic Oy.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785