Autor: Aira Tammemäe • 20. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KredEx: võõrale turule ja kliendile raha ära kinkida pole eriti nutikas

Müün kellelegi kauba maksetähtajaga 30 päeva ja vahepeal satub ettevõte makseraskustesse ning arve mittelaekumine tekitab minul omakorda tõsiseid probleeme. KredEx Krediidikindlustuse juhatuse liikme Mariko Rukholmi sõnul on nad selliseid müügiarveid kompenseerinud 4,6 miljoni eest.
Mariko Rukholm
Foto: KredEx

Kas krediidikindlustus sõlmitakse seetõttu, et kardetakse pettust või arve tasumise viibimist?

Krediidikindlustus sõlmitakse alati sooviga kaitsta oma ettevõtet tasumata arvetest tekkiva võimaliku kahju eest. Eelanalüüs annab ostjate finantsseisust parema ülevaate ja kindlustuspakkuja jälgib omakorda nende käekäiku. Kui saame infot maksehäiretest, siis informeerime ka oma klienti. Samas – ka äris juhtub ootamatuseid, mis võivad viia pankrotini või makseraskusteni. Selliste ettenägematute juhtumite jaoks krediidikindlustus ongi. Kui suurelt ostjalt jääb raha saamata, võib kindlustuse olemasolu päästa ettevõtte võimalikust pankrotist.

Veidi statistikat ka… Kui palju täna Eestis makseid kindlustatakse?

2017. aastal hüvitas KredEx Krediidikindlustus Eesti ettevõtetele äripartnerite makseraskuste tõttu 28 kahju kogusummas 921 428 eurot. Kogu tegevusajaloo vältel on KredEx Krediidikindlustus hüvitanud klientidele 4,6 miljonit. Enam kui pooled hüvitatavatest kahjudest on üldjuhul seotud ekspordiga.

Kokku on ettevõtted kindlustanud KredEx Krediidikindlustuses enam kui 3 miljardi euro eest käivet. Ühtekokku on KredEx Krediidikindlustus kindlustanud tehinguid 99 erinevas riigis tegutsevate ostjate vastu. 2017. aastal kindlustas KredEx Krediidikindlustus tehinguid enam kui 4200 ostja vastu (+11% võrreldes 2016. aastaga).

Palun too näiteid, milliseid müügiarveid üldse kaitsta saab.

Kaitsta saab kõiki müügiarveid, mille puhul annab ettevõte teisele ettevõttele kauba või teenuse enne, kui saab raha, sest sellisel juhul võtab ettevõte ostja maskeriski. Kõik krediidikindlustuse teenused maandavad ostjaga seotud makseriski.

Teenuste erisused tulevad sellest, kas ettevõte alles alustab ekspordiga, on juba kogenud eksportija, müüb kaupa, mille puhul on tavapärane lühike maksetähtaeg, või hoopis kaupa, mille puhul on selge, et ostja vajab selle asja soetamiseks ka pikemaajalist rahastust.

Näiteks väiksem eksportija, kelle müügitehingud piirduvad esialgu vaid mõne ostjaga, saab kasutada eksporditehingu kindlustust. See on eelmisel aastal loodud krediidikindlustus, mis kindlustab isegi üksikuid tehinguid. Täna kasutavad seda ettevõtjad, kelle jaoks on oluline garanteerida mõnesaja euro suuruse kindlustusmaksega, et ka mõne tuhande euro suurune tehing õnnestub ega too ettevõttele kaasa kahjusid.

Ettevõte, kes müüb kaupa või teenust lühikese maksetähtajaga (keskmiselt 60 päeva, maksimaalselt 360 päeva) ja soovib end kindlustada ostjate võimalike makseraskuste vastu, saab kindlustada kogu oma müügikäibe või siis näiteks müügikäibe eksporditurgudel müügikäibe kindlustusega. See on kõige tüüpilisem lahendus, mida ettevõtted kasutavad.

Eksportiv ettevõte, kes müüb kaupa või teenust, mille puhul võib eeldada, et ostja vajab pikaajalist rahastamist (näiteks masin või seade või IT-lahendus) ja soovib end kindlustada ostja võimaliku makseraskuse vastu, saab kasutada tarnijakrediidi kindlustust. Koos sihtasutusega KredEx pakume me sellistel juhtudel ostjale juurde ka rahastamisvõimalust ekspordilaenuna. Meie eksportijad peavad arvestama, et välisturgudel konkureerides on oluline neid lahendusi pakkuda, sest ka konkurendid pakuvad selliseid lahendusi. Sind võidakse pakkujana kõrvale jätta ainult sel põhjusel, et sa ei lahenda finantseerimise küsimust ostjale, konkurent aga lahendab.

Kui ettevõte soovib end kindlustada ostja võimalike makseraskuste vastu tootmisperioodi vältel, saab kasutada tootmisriski kindlustust. Sellele tasub mõelda, kui tootmisperiood on väga pikk ja toode ise unikaalne.

Ettevõte, kes soovib laieneda ja kaitsta välisriikidesse tehtavaid otseinvesteerinuid poliitiliste riskide eest, saab kasutada investeeringu kindlustust.

Finantseerimisasutus, kes soovib maandada Eesti eksporttehingu pikaajalise finantseerimisega kaasnevat välisostja võimalikku makseraskust, saab aga kasutada ostjakrediidi kindlustust.

Te olete siiani Eestis ainus krediidikindlustuse pakkuja. Miks? Kas turg on liiga väike või äri liiga keeruline?

Oleme tõesti ainus kohapeal tegutsev krediidikindlustusselts. Krediidikindlustuse pakkumise näol on tegemist spetsiifilise kindlustusvaldkonnaga. Eestis on varem tegutsenud ka teisi krediidikindlustusseltse, ent nad lahkusid turult kriisiaastatel. Tõenäoliselt võib selle põhjuseks olla Eesti turu väike mastaap.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785