2. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehituse infomudel teeb elemenditootmise sujuvaks

E-Betoonelemendi juhataja Vaido Leoski sõnul oli TTP-l Pöörise kvartaliga nende juurde tulles juba selge visioon ja esialgne arhitektuurne lahend.
Foto: In Nomine
Mustamäe ja Õismäe piirile on kerkimas kuues Pöörise elukvartali kõrghoone. Kümne kõrghoonega elamukvartal annab nn mägedele uue ja nüüdisaegse näo. Siiski ei ole tegu kümne identse hoonega – iga maja on kohendatud täpselt tellija vajadustele. Hooned kerkivad E-Betoonelemendi betoonelementidest: tänapäevased ehitusinfolahendused teevad ka elemenditootmise kiireks ja sujuvaks.

Nord Projekt ASi arhitekt Andres Kariste

“Pöörise elamurajooni sünnilugu jääb kümne aasta tagusesse aega. Nord Projektil on olnud eelnev pikaaegne koostöö TTPga, olles neile projekteerinud elamukvartali Andrekse teele ja korterelamud Lehiku teele. Padriku teele sündis ka betoonelementidest korterelamute piirkond. Saades innustust nende edust, jätkati koostööd arhitekt Meeli Truuga 16kordsete elamute kvartali  kavandamisel. Detailplaneeringu eskiis ja hoonete arhitektuursed lahendused ongi tema käe all sündinud. Kahjuks esitas tema elutee katkemine väljakutse noorematele kolleegidele alustatud projekti elluviimisel. 

Valik kolmekihilise raudbetoonist monteeritava paneeli kasuks tulenes kõrghoonetele esitatavatest tuleohutusnõuetest nii konstruktsiooni püsimisele kui ka sise- ja välispinna tuletundlikkusele. Vähem tähtis pole ka materjali väärikas ajaline säilimine väliskeskkonnas. Arendajale oli samamoodi oluline ehituse kõrgeim kvaliteet, sõltumata ehitusperioodi sattumisest erinevatele aastaaegadele.

BIM-projekteerides minimeeritakse projekteerimisvead, saavutatakse monteerimistäpsus ja viiakse miinimumini eri kommunikatsioonide kulgemisel ja ristumistel tekkiv ruumikadu. Läbiviikude kohad saab enne paneelidesse rajada. See on kasvav trend ja juba tellijate poolt nõutav, nende võimekus projekti lugeda ja kontrollida on tõusnud. Ilmselgelt muutub see lähiaegadel projekteerimises standardiks.”

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785