Endise tselluloositehase fassaad sai uue ilme

Foto: Fahle Park

Sel nädalal eemaldatakse kiled ning tellingud endise tselluloositehase Tartu maantee poolselt paekivimüürilt, mis on restaureeritud vastavalt kõigile muinsuskaitsenõuetele. „Tartu maantee poolt linna sisenejaid tervitab nüüd korralikult taastatud paekivimüür, mis varem oli väga räsitud,” ütles tööde tellija Fausto Capitali juhatuse liige Sven Mihailov.

Kokku restaureeriti aadressil Tartu mnt 80 enam kui 640 ruutmeetrit paekiviseina. Töid teostas Oma Fassaad OÜ. Seintest eemaldati suuremad taimed ja samblikud ning tehti taimetõrje müüripinnale sobivate puhastusvahenditega. Müür pesti nõrga surveveega ning puhastati mustusest ja värvist. Paemüüri varisenud osad laoti uuesti, ning üksikud puuduvad kivid asendati müüris võimalikult sarnase välisilmega asenduskividega.

Kogu paemüüri ulatuses puhastati vuugid lahtisest täitest, pesti läbi nõrga surveveega ja vuugiti uuesti. Vuukimisel kasutati olemasolevale võimalikult sarnase koostisega mörti, hüdraulilist lupja jm paekivimüürile sobivat ladumissegu. Mõne kuu pärast saavad sealsed tehasemüürid ka uued aknad.

Endine tselluloositehase kompleks valmis 1910 aastal. Ehitismälestisena registreeritud kahekorruseline pikk paekivimüüritis-seintega hoone on projekteeritud ja ehitatud peamiselt juugendlikus stiilis.

Klombitud fassaadidega tehasehoone näol on tegemist Eesti paearhitektuuri ja tööstushoonete silmapaistva näitega. Eenduva ümartorniga otsafassaad (hiljem ümber ehitatud) oli suunatud Tartu maanteele. Juugendstiilis fassaadi liigendasid algselt kaarjad, hammaslõikes karniisidega frontoonid.

Pooleteise aasta jooksul ehitab ja rekonstrueerib Fausto Capital aadressil Tartu maantee 80 Fahle Pargi arenduse esimeses etapis 21 500 ruutmeetri jagu A-klassi nõuetele vastavat äripinda. Arenduse kogumaht on enam kui 100 000 ruutmeetrit. Arhitektuurse lahenduse on teinud KAOS Arhitektid OÜ.

Fahle Pargi esimene osa valmib 2019. aasta teisel poolel.

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785