Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 21. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ avas spooni- ja vineeritootmise labori

Tallinna Tehnikaülikool avas spooni-ja vineeritootmise teadus- ja arenduskeskuse, mis pakub ettevõtetele ja haridusasutustele võimalusi uute tehnoloogiate katsetamiseks, toodete testimiseks ning kutseoskuste omandamiseks. Tegu on Põhja ja Kesk-Euroopa ainsa täisliiniga spooni- ja vineeritootmise laboriga.

Keskuse loomisega soovib TTÜ teadvustada ja toetada puidu väärindamisega seotud uuringuid ja ettevõtlust nii Eestis kui ka naaberriikides. Puidutehnoloogia labori juhataja, professor Jaan Kersi sõnul on oluline okaspuidust ehitusmaterjalide kõrval väärindada rohkem ka lehtpuitu. “Plaanime laboratoorse spooni- ja vineeritootmistehnoloogia abil toetada teenustega Eestis jõudsalt kasvavat kasevineeri tootmist ja lisaks katsetada ka teisi lehtpuu liike vineeri ja liimpaindtoodete tootmisel,” selgitas Kers.

Kuigi uus labor annab ettevõtjatele võimalusi kasutada seda väga laia valiku erinevate toodete arenduseks, näeb Jaan Kers esimese perspektiivina kaasaaegsete puitehitiste rajamise hoogustamist. Tegemist on uue trendiga väljaspool Eestit - omamaise puidu väärindamisele pööratakse kampaaniatega tähelepanu juba Norras, Kanadas, Ühendkuningriigis, Jaapanis ja mujal. „Eestisse uusi kõrghooneid projekteerides ja ehitades või vanu ehitisi energiatõhusaks renoveerides võiksime selleks kasutada rohkem kodumaist puitu, sest selle, kui materjali tuleohtlikkus ja ehitamise kõrge maksumus on tänaseks tänu arhitektide ja inseneride koostööle juba müüdid,“ ütles Kers.

Eesti jaoks on suur väljakutse ka 50 aastat tagasi ehitatud korrusmajade energiatõhusaks renoveerimine. TTÜ teadlaste ja Matek AS-i koostöös ja EL-i Horizon2020 meetme abil edukalt ellu viidud Akadeemia tee 5 liginullenergiahoone pilootprojektis renoveeriti tehases toodetud välisseina ja katuse moodulpaneelidega pereühiselamu ülimalt energiatõhusaks.  Hoones on nüüd soojustagastusega ventilatsioon, päikesekollektorid sooja vee valmistamiseks, heitvee soojustagastus ning päikeseelektri süsteem, mis tagavad energiatõhususe liginullenergia tasemel.

Jaan Kers rõhutas, et Eestisse kaasaegsete puitehitiste rajamisel talletaksime märkimisväärselt puiduga seotud süsinikku, sest väärindatud puit leiab rohkem kasutust kohapeal. „Juba täna tuleks hakata arendustöödega pihta, et juba järgmise viie aasta jooksul ehitada palju enam energiatõhusaid 4-8 korruselisi puitmaju elupindadeks ja ka avalike hoonetena,“ soovitab ta. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785