Autor: Urve Vilk • 21. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Esimese liginullenergia koolimajaga ollakse rahul

Foto: Postimees/Scanpix
2016. aasta detsembris avati Eestis esimene liginullenergiahoone nõuetele vastav koolimaja Põlvas, mille kasutajad julgevad energiatõhusat lahendust soovitada teistelegi.

Asub Põlvas, Piiri tänav 1

Pindala veidi üle 2300 m2 , kolmekorruseline, õpilasi veidi üle 200.

Ehitas OÜ Ehitus5ECO.

Projekteeris AS Resand.

Ehitustööd maksid 3,08 miljonit eurot (käibemaksuta).

Ehitamist rahastasid Euroopa Regionaalarengu Fond ja riik.

Kasutuses 2016. aasta detsembrist.

Fassaadis tõmbavad tähelepanu I korruse tasandis ja kahes küljes akende perimeetris kasutatud 6 mm paksused metallplaadid, ülejäänud fassaad on kaetud puitlaudisega.

Rajatud vaivundamendile ja rostvärgile, kandvate põhikonstruktsioonidena raudbetoonist monoliitkonstruktsioonid, raudbetoonpostid ja metallkonstruktsioonid. Vahelaed raudbetoon-õõnespaneelidest, samuti kasutati liimpuittalasid. Mittekandvad välisseinad hoone kolmes küljes Aeroc Hard plokkidest.

Aknad madalenergiahoonele kohaselt kolmekordse klaasiga, kasutatud nii puitaknaid kui alumiiniumprofiilist aknaid.

Sisekujunduses rõhutatud massiivset puitu, mida on kasutatud nii hoone keskel asuva ja kolme korrust läbiva põhitrepi ristpuidust piiretena kui ka suuremate akende perimeetris, mööblilahenduses on kasutatud valdavalt heledat mööblit.

LED-valgustus, kuid püütakse ära kasutada võimalikult palju ka loomulikku valgust läbi avarate akende maja lõunaküljel. Ülekuumenemise vastu kasutatakse passiivseid meetodeid, milleks on lisaks väljaulatuvatele rõdudele, mis varje tekitavad, ka täiendavalt akende ette välisfassaadi peidetud fassaadikardinad, mille toimimise eest vastutab maja automaatika.

Võimalik kasutada suuremate saalide puhul kokkuklapitavaid vaheseinu, mis võimaldab ruume kasutada multifunktsionaalselt. Igast klassist on pääs rõdule, see toimib ka täiendava evakuatsiooniteena.

Kaugküttel ja kasutab küttelahendusena vesiradiaatoreid. Tualettides kasutatakse loputusveena vihmavett.

Energiatõhususarv tehtud arvutuste põhjal 54 kWh/(m2 /a), mis on oluliselt väiksem kui liginullenergiahoonete korral haridushoonete energiatõhususarvuks lubatud 90 kWh/(m2 /a) ning mis võimaldas anda hoonele energiamärgise energiatõ­hususklassiga A.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785