Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 16. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn kehtestas Patarei merekindluse ala detailplaneeringu

Tallinna linnavalitsus kehtestas Patarei merekindluse ja lähiala detailplaneeringu, mis näeb ette ajalooliste hoonete taastamise ja naabrusse uushoonestuse lisamise.

„Patarei vangla ehk kunagise merekindluse hoonete kompleks on olnud pikemat aega kasutusest väljas,“ nentis abilinnapea Andrei Novikov. „Loodetavasti innustab valminud detailplaneering neile suure ajaloolise väärtusega hoonetele uue väärika ja minevikku väärtustava kasutuse leidma. Detailplaneering annab eeldused piirkonna ajaloo erinevaid kihte, endist funktsiooni nii kaitsekasarmuna kui ka Patarei vanglana väärtustava kvaliteetse ja nüüdisaegse mitmefunktsioonilise ala loomiseks ning võimaldab riigil valmistada ette enampakkumist kinnistute võõrandamiseks ja hoonekompleksi renoveerimiseks.“

Planeeritud ala asub Kalaranna ja Vesilennuki tänava ning mere vahelisel alal. Planeeritud ala kontaktvöönd on eriilmeline. Naaberalade planeeringutes on mereäärsetele aladele kavandatud kuni 6-korruselised äri- ja ühiskondlikud hooned.  Planeeringuala kontaktvööndisse jäävad mitmed muinsuskaitsealused hooned, sh Tallinna vesilennukite angaarid.

Põhja-Tallinnas asuva 3,71 ha suuruse maa-ala kohta koostatud Kalaranna tn 28 ja Vesilennuki tn 4 kinnistu detailplaneeringu kohaselt moodustatakse alast elamu- äri- ja ühiskondlike ehitiste maa sihtotstarbega krundid ning määratakse ehitusõigus kokku 12-le hoonele - ehitismälestiste Patarei kaitsekasarmu ja kaitsekasarmu mortiirpatarei ning muusikakomando hoonete ümberehitamiseks; kuni nelja äri- ja eluhoone ning kahe ühekorruselise hoone ehitamiseks.

Planeeritud alal säilitatakse kõik väärtuslikud hooned, sh kaks muinsuskaitsealust hoonet. Vastavalt muinsuskaitse eritingimustele on kavas likvideerida amortiseerunud, kompleksi sobimatud hooned. Olemasolevaid ajaloolisi hooneid täiendatakse sobivas mahus uute hoonetega. Uute hoonemahtude kavandamisel on arvestatud eelkõige mälestiste vaadeldavuse tagamise vajadusega.

Uushoonestuse kavandamiseks tuleb igal konkreetsel juhul korraldada arhitektuurivõistlus. Kaitsekasarmu hoonesse saab rajada muuseumi ning elu- ja/või äripinnad. Muusikamaja ja mortiirpatarei hoonetele on lubatud ehitada juurde ühekorruselised galeriitüüpi ruumid, mis võimaldaksid vallikraavi põhja kasutuselevõtmisel aktiivse jalakäijate alana pakkuda inimestele aktiivset tegevust.

„Uue detailplaneeringu eeliseks on ka läbimõeldum liikluslahendus, välialad on kavandatud eelkõige kergliiklust silmas pidades ning pidevat läbivat autoliiklust alale ette ei nähta. Kogu ala saab olema avatud ning täiendavaid aedasid ei kavandata. Määratakse avalikud juurdepääsud hoonekompleksi ümber ja rannapromenaadile. Parkimine on lahendatud peamiselt maa all, hoonetel on elu-, ühiskondlik ja ärifunktsioon,“ lisas Novikov

Detailplaneeringu koostamise algatamist taotlenud Riigi Kinnisvara AS soovis Patarei merekindlust väärtustada ning jätkusuutlikult arendada ning selle lähialale uushoonestust kavandada. Detailplaneering on läbinud nõuetekohaselt avaliku väljapaneku ja avaliku arutelu ning laekunud vastuväidetest tulenevalt on detailplaneeringut oluliselt täiendatud ja täpsustatud.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785