Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 25. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Balti jaama ees võivad istet võtta Jaak Joala ja Urmas Ott

Foto: AB Ansambel
Põhja-Tallinna linnaosa vanem Raimond Kaljulaid tegi Tallinna Linnavolikogu esimehele Mihhail Kõlvartile ettepaneku püstitada uuele Balti jaama väljakule monument kahele armastatud eestlasele – Jaak Joalale ja Urmas Otile, kes oma eluajal tõusid superstaari staatusesse ja väärivad linnaosa vanema sõnul Tallinna linnaruumis jäädvustamist.

Kaljulaidi hinnangul oleks sobivaimaks lahenduseks oleks pink, millel eelmainitud suurkujud istuvad – sarnaselt kirjanike Eduard Vilde ja Oscar Wilde pingile Tartus.

“Balti jaama väljak saab mõne aasta pärast uue näo. Lähirongide paviljoni ette tuleb kioskite asemele avar plats, mis toob esile nii ajaloolise jaamahoone kui ka panoraamvaate Toompeale. Sama projekti raames uuendatakse Vana-Kalamaja tänav, mis omakorda ühendab Balti jaama väljaku mereäärse promenaadiga. Olen väga kindel, et Urmas Oti ja Jaak Joalaga monument kujuneks fenomenaalselt populaarseks vaatamisväärsuseks ja pildistamise kohaks nii tallinlastele kui Tallinna külalistele,” ütles Kaljulaid.

Linnaosa vanema sõnul on oluline ka see, et Ott ja Joala on tänaseni ühteviisi armastatud ka erineva emakeelega inimeste seas.

“Sellistele kultuuritegelastele monumendi püstitamine just mitmerahvuselise kogukonnaga Põhja-Tallinnasse oleks igati põhjendatud ning samuti ei tohiks ilmselt olla küsimustki, kas nende kahe mehe mälestus väärib linnaruumis jäädvustamist,” ütles Kaljulaid.

Monumendi idee on inspiratsiooni saanud erinevatest maailma paikadest, kus on püstitatud sellised pingid, kus istuvad suurkujud (nt Malagas Plaza de la Merced’il – Picasso kuju, Londonis New Bond Street’il Franklin D. Roosevelti ja Winston Churchilli kujud ja Tartus kirjanike Vilde ja Wilde’i kujud).

Ettepanekule lisas Kaljulaid arhitektuuribüroo Ansambel koostatud väga esialgse kavandi, mida ei saa võtta lõpliku lahendusena, kuid mis visualiseerib ideed ja markeerib monumendi võimalikku asukohta, võttes arvesse ka planeeritava väljaku ümberehitust.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785