25. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vilniuse linnavalitsus teeb rohemärgise kohustuslikuks

Rahvusvaheline BREEAMi sertifikaat kinnitab, et Narbuto 5 büroohoone Vilniuses on projekteeritud ja ehitatud jätkusuutlikkuse põhimõtteid järgides.
Foto: Kapitel
Vilniuse linnavalitsuse nõudel peavad kõik kesklinna uusarendused järgima jätkusuutliku sertifitseerimise nõudeid. Selleks võib kasutada kasutada BREEAM-i või LEED-i või paari ülejäänud vähemtuntumat standardit.

„Vilniust on nimetatud Euroopa kõige rohelisemaks pealinnaks. Seal on laiaulatuslik  park, looduslikud rohelised alad linna ülaosas ja palju puid. Vilniuse linnavalitsusel on salaplaan saada kogu piirkonna ja isegi Euroopa üheks kõige „rohelisemaks“ ja jätkusuutlikumaks linnaks. On välja töötatud ja heaks kiidetud linna üldplaneering koos nõudega kavandada ja ehitada Vilniuse kesklinna jätkusuutlikke ärihooneid. See tähendab seda, et kõik äri- ja kaubandushooned – jaemüügi ettevõtted ja kontorid - tuleks projekteerida ja ehitada kooskõlas rahvusvaheliste roheliste hoonete standarditega ja säästlikkuse ning jätkusuutlikkuse nõudeid tõendada sertifikaadiga,“ rääkis Evaldas Savickis, hoonete kvaliteedihindamise teenust ja konsultatsiooni pakkuva ettevõtte Vesta Consulting tegevdirektor.

MTÜ Green Building Council tegevjuht Hadley Barrett ütles: “Vilniuse otsus oli vajalik mitte üknes Leedule, vaid ka Eestit silmas pidades. Praegu on Eesti jätkusuutliku lähenemise ning BREEAM-i ja teiste tunnustatud usaldusväärsete rahvusvaheliste hoonete sertifikaatide rakendamise poolest enamikust Euroopast kaugel maas. Parimad ja teadlikumad arendajad on protsessi alustanud, teisalt on palju neid, kes ei ole. Peaksime sertifitseerimise nõude lisama riiklikesse õigusaktidesse. Seda oleme soovitanud juba viie aasta jooksul. Kui oleksime tegutsenud õigeaegselt, võinuks Eesti täna olla liider, kel on hea juurdepääs oodatavale 60 miljardilisele „rohelise majanduse“ turule Euroopas.“

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) on rahvusvaheliselt tunnustatud jätkusuutlike hoonete sertifitseerimissüsteem, mis töötati välja Suurbritannias. Suurbritannias kannab 50% arendustest BREEM-i kvaliteedimärki. Euroopas on 85% sertifitseeritud projektidest sertifitseeritud vastavalt BREEAM-i standardile.

Ka Eestis on sertifitseeritud või sertifitseerimisel mõned objektid nagu Ülemiste keskus, Rocca-al-Mare keskus, Navigatori ärihoone, Adamsoni 27 elumaja jt.

Autor: Kuido Merits, KEN klastri esindaja

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785