11. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusmaterjalide tootjad võisid mullu rõõmustada

Tootmine ASis Saajos.
Foto: Andras Kralla
2017. aastal jätkus eelmise aasta positiivne trend ehitusmaterjalide müügimahtude kasvu osas. Kuna ehitusmahud kasvasid tuntaval määral, oli ka ehitusmaterjalide müügitulemus rõõmustav.

Ettevõtete käibe järgi (2017. a 12 kuud, miljonit eurot)

Krimelte OÜ 71,4

AS Saint-Gobain Ehitustooted 34,3                                       

AS E-Betoonelement 32,7

AS ETS Nord 29,9

AS Rudus 26,8

OÜ TMB Element 26,3

AS Lasbet Tootmine 23,9

AS Pipelife Eesti 22,2                

AS Talot 19,3

OÜ T-Tammer 18,6

Ka mullu oli suurem kasv koduturul, kuid eksportijatelgi on põhjust tulemustega rahul olla. Eluhoonete ja mitteeluhoonete ehitamise mahud on meil juba praegu võrreldavad 10 aasta taguse ajaga, kuid taristuehituses on veel kasvuruumi küllaga.

2017. aastal kasvas Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete müügikäive 15% võrra võrreldes eelmise aastaga – 523 miljoni euroni. Kasvas kõigi ehitustoodete müük, teistest enam kasvas betoonelementide, killustiku, sillutuskivide ja betoonisegu müük. Tublid kasvunumbrid olid ka soojustusmaterjalidel ja akendel-ustel. Teistest veidi vähem kasvas kuivsegude, katusematerjalide ja seinamaterjalide müük.

Mullu eksportisid meie ehitusmaterjalitootjad toodangut 176 miljoni euro eest, mis on 22 miljonit eurot enam kui eelmisel aastal.

Enamuse oma toodangust viis Eestist välja rippfassaade tootev ja ehitav AS Metus-Est, aga samuti ventilatsioonitoodete valmistaja AS ETS Nord ning uksetootjad OÜ T-Tammer ja AS Saajos. Silmapaistvalt tegutsevad betoonelementide eksportijad: OÜ TMB Element, AS Lasbet Tootmine, AS Muuga Betoonelement, AS E-Betoonelement, AS Betoneks.

Vähemalt poole valmistatud ehitustoodetest on eksportinud akende-uste tootjad AS Viking Window, AS Saku Metall Uksetehas ja AS Lasita Aken, plasttorude valmistaja OÜ Haka Plast, lubjakivitoodete valmistaja AS Nordkalk, seinamaterjalide tootja AS Bauroc ja betooni lisandite valmistaja OÜ Remei Baltica.

Autor: Enno Rebane Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate lLiidu tegevdirektor

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785