Ehitusmaterjalide tootjad võisid mullu rõõmustada

Tootmine ASis Saajos.
Tootmine ASis Saajos.

2017. aastal jätkus eelmise aasta positiivne trend ehitusmaterjalide müügimahtude kasvu osas. Kuna ehitusmahud kasvasid tuntaval määral, oli ka ehitusmaterjalide müügitulemus rõõmustav.

Ka mullu oli suurem kasv koduturul, kuid eksportijatelgi on põhjust tulemustega rahul olla. Eluhoonete ja mitteeluhoonete ehitamise mahud on meil juba praegu võrreldavad 10 aasta taguse ajaga, kuid taristuehituses on veel kasvuruumi küllaga.

2017. aastal kasvas Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete müügikäive 15% võrra võrreldes eelmise aastaga – 523 miljoni euroni. Kasvas kõigi ehitustoodete müük, teistest enam kasvas betoonelementide, killustiku, sillutuskivide ja betoonisegu müük. Tublid kasvunumbrid olid ka soojustusmaterjalidel ja akendel-ustel. Teistest veidi vähem kasvas kuivsegude, katusematerjalide ja seinamaterjalide müük.

Mullu eksportisid meie ehitusmaterjalitootjad toodangut 176 miljoni euro eest, mis on 22 miljonit eurot enam kui eelmisel aastal.

Enamuse oma toodangust viis Eestist välja rippfassaade tootev ja ehitav AS Metus-Est, aga samuti ventilatsioonitoodete valmistaja AS ETS Nord ning uksetootjad OÜ T-Tammer ja AS Saajos. Silmapaistvalt tegutsevad betoonelementide eksportijad: OÜ TMB Element, AS Lasbet Tootmine, AS Muuga Betoonelement, AS E-Betoonelement, AS Betoneks.

Vähemalt poole valmistatud ehitustoodetest on eksportinud akende-uste tootjad AS Viking Window, AS Saku Metall Uksetehas ja AS Lasita Aken, plasttorude valmistaja OÜ Haka Plast, lubjakivitoodete valmistaja AS Nordkalk, seinamaterjalide tootja AS Bauroc ja betooni lisandite valmistaja OÜ Remei Baltica.

Osale arutelus

  • Enno Rebane
    Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate lLiidu tegevdirektor

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed