Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 26. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohus poleks pidanud Riito saneerimist kinnitama

Kurikuulsa Facio endine omanik Toomas Tromp ilmus raskustes Riito omanikeringi läinud aasta detsembris.
Foto: Andras Kralla
Pankrotti tüüriva Riito saneerimiskava kinnitamisest pidanuks maakohus läinud aastal keelduma, sest selles seisis lause, mis kava täitmist edasi lükkas, kirjutas Äripäev.

Kavasse kirjutatu järgi alustanuks Riito kava täitmisega alles siis, kui kohtu kinnitav määrus jõustub. „Kui maailma mustades värvides vaadata, võib eeldada, et üritati välistada pika tärminiga saneerimiskava vaidlustamist ja kui vaidlustatakse, siis nagunii tiksutakse tärmin kohtus täis,“ oletas vandeadvokaat Kalle-Kaspar Sepper, mis oli lause eesmärk. Seaduse mõte on aga teine – kava peaks täitma kohe, kui kohus selle kinnitab.

Kaheksa võlausaldajat ei olnud Riito kava kinnitamisega nõus ja vaidlus liikus ringkonnakohtusse, mis katkestas Riito saneerimise. Muu seas märkas ringkonnakohus Riito lisatud tingimust, millest möödavaatamist heitis maakohtu kohtunikule Hannes Olevile ette. Viimati kirjutas Äripäev Olevist, kui ta sisuliselt pidurdas Riito saneerimist – kava kinnitamine lükkus mitu kuud edasi ja määrus jäi kohe laiali saatmata.

Riito saneerimiskava järgi saanuks võlausaldajad esimese makse läinud aasta lõpus, aga seda juhul, kui kava kinnitav määrus on jõustunud. Ringkonnakohtu kohtunikud Ele Liiv, Liis Arrak ja Indrek Soots leidsid oma otsuses, et tingimus ja sellega nõustumine räägib vastu saneerimisseadusele. Nimelt on seaduse järgi kava kinnitav määrus kohe täidetav, sest viivitamine võib tuua kaasa "majanduslikult olulisi negatiivseid tagajärgi".

Riito saneerimist nõustanud vandeadvokaat Veikko Toomere põhjendas, miks lause kirja läks. "Olen seda saneerimiskavades väga palju kasutanud ja siiani on see okei olnud. Viimasele kohtule see ei meeldinud, aga ma ei saa sinna parata," rääkis Toomere. "Kui kohtuotsus jõustub, on ta lõplikult jõus ja seda ei saa muuta, aga seni, kui otsus saab kujuneda teistsuguseks, puudub alus makseid teha. See ei ole venitamistaktika."

Loe täismahus artiklit Äripäevast.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785