Autorid: Lisandra Treimann, Eva Kiisler • 24. jaanuar 2018

Kolm nippi mastaapse tootmishoone ehitajalt

Kumna tehase ehitusplats.
Autor: Harmet
Suuri tootmishooneid rajatakse Eestis harva. Moodulmajau ja ehitussoojakuid tootva Harmeti ligi 27 000 ruutmeetrise tootmishoone Kumna külas Harku vallas esitas ehitajale paraja väljakutse, sest lisaks töö mastaapsusele sundis tagant tempokas ajagraafik.

Ehitustööd algasid 2016. aasta augustis ja valmis hoone koos tehnovõrkudega anti tellijale üle vähem kui aasta pärast – juulis 2017.

26 845 m² tootmishoone koosneb ühekorruselisest tootmispinnast, ühekorruselisest laopinnast ja kolmekorruselisest kontori- ja olmeruumide plokist. Lisaks tootmishoonele ehitas peatöövõtja Nordecon välja vajalikud juurdepääsuteed ja platsid koos tehnovõrkudega.

Edukalt kulgenud ehituse esimese põhjusena nimetab Nordecon Betooni ehk NOBE projektijuht Taavi Kaiv, et tootmishoone, juurdepääsuteede ja tehnovõrkude ehitustööd toimusid paralleelselt. „Lähtusime igapäevases töös põhimõttest „kõike mida teha saab, tuleb teha“. Julgen väita, et alustasime 90% töödega esimesel võimalikul hetkel. Oma rolli tööde kiires kulgemises mängis kindlasti ka pehme talv.“

„Projekteerimisprotsessis meie ei osalenud ja seetõttu ei oska selle käiku kommeteerida, küll aga oli projekteerimisfaasis tehtud väga hea töö,“ tõi Kaiv teise olulise aspektina välja. „Läbimõeldud lahendustega põhjalik ehitusprojekt oli kliendi, omanikujärelevalve ja peatöövõtja vahelisesujuva koostöö aluseks.“

Kaivi sõnul oli edukalt kulgenud tööde juhtimisel õnnestumise pandiks ka tööde väga täpne planeerimine. Vajadusel peeti alltöövõtjaga nõupidamisi igapäevaselt. Insenertehnilisest personalist oli igapäevaselt objektil neli inimest: projektijuht, objektijuht ja kaks objektiinseneri. „Valdavalt sujus töö alltöövõtjatega kenasti ja kõik said oma ülesannetega hakkama,“ kinnitas Kaiv.

Harmeti veerandsajandaks sünnipäevaks üle antud tootmishoone ehituse eripäradest räägib ehitustööde eest vastutanud projektijuht Taavi Kaiv Ehitusuudised.ee korraldatud Ehituse projektijuhtimise hommikuseminaril 31. jaanuaril. 

Pane ennnast kirja SIIN. 

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785