Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 28. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Selgusid Pärnu rannaala visioonivõistluse võitjad

Foto: Andras Kralla
Täna kuulutati välja Pärnu rannaala visioonivõistlustööde tulemused. Võidutööks osutus kavand märgusõnaga „Asfalt sulas linnas“, mille autorid on Paco-Ernest Ulman, Kaarel Künnap, Lidia Zarudnaya, Kaja Sepper OÜst Mudel.

Visioonivõistluse eesmärgiks oli saada parim arhitektuurne ja funktsionaalne lahendus Pärnu rannaala ja selle lähiümbruse linnaruumile. Pärnu linn pidas juba varases etapis oluliseks linnakodanike kaasamist, mistõttu algas eeltöö võistluse läbiviimiseks palju varem. Koostöös Linnalaboriga korraldati 2016. a suvel rannapargis avalik arutelu, kus tõstatati küsimus millisena soovivad inimesed Pärnu rannapiirkonda näha. Ettepankutena toodi välja ranna tsoneerimise vajadus, mille raames tuleb planeerida randa aktiivsemad ja rahulikumad alad. Samuti sooviti randa täiendava väikeinventari paigutamist, sh varjualused, lehtlad ja istepingid. Arutelul esitatud ideed ja ettepanekud said aluseks visioonivõistluse lähteülesande koostamisel. Pärnu rannaala visioonivõistlus kuulutati välja käesoleva aasta mais ja tööde esitamise tähtaeg oli 1. september.

Teise preemia pälvinud võistlustöö „Peliloo“ autoriks on Scape Design Associates (Remi Kübar, Karla Steele-Gomez, Adina Matroz, Derek Oakman, Ching-Wei Yang) ning kolmanda preemia sai Villem Tomiste OÜ-st Stuudio Tallinn tööga „Laulev Liiv“. Lisaks kolmele peapreemiale anti välja ka kaks ergutuspreemiat võistlustöödele „Uide“ ja „Lähemale“.

„Premeeritud tööd lähenesid rannaalale mõnevõrra erineva nurga alt. Kui mõnes töös oli rohkem tähelepanu pööratud haljastusele, loodusväärtuste tutvustamisele  ja maastikukujundusele, siis teises jälle maastikust selgelt eristuvatele arhitektuursetele maamärkidele ja vaadete avamisele. Ideena pakuti randa rajada vabaõhu kontsertsaal ja välikino. Samuti pakuti lahendusi ka naisteranna teenindushoonele“, rääkis linnaarhitekt Henri Eessalu.

„Visioonivõistluse tulemused annavad sisendi Pärnu rannaala struktuurplaani koostamiseks. Vaadates tervikpilti saab öelda, et tööd justkui täiendavad teineteist.  Võistlustulemuste alusel kaasab linn võimalusel kõiki auhinnatud tööde autoreid, et nende poolt pakutud visioon koostatavas struktuurplaanis ka kajastuks. Struktuurplaani koostades peame vajalikuks kaasata täiendavalt ka avalikust“, lisas Eessalu.

Võistluse preemiafond on kokku 20 000 eurot, millest esimene preemia on 8000 eurot, teine preemia 6000 eurot ja kolmas 4000 eurot. Ergutuspreemia laureaate premeeritakse 1000 euroga.

Pärnu rannaala visioonivõistluse žüriisse kuulusid: Rainer Aavik, Pärnu abilinnapea (žürii esimees); Henri Eessalu, Pärnu Linnavalitsuse linnaarhitekt; Merilin Rosenberg, Pärnu Linnavalitsuse arhitekt; Kristiina Kupper, Eesti Maastikuarhitektide Liidu juhatuse liige; Emil Urbel, Eesti Arhitektide Liit; arhitekt Aet Ader, Eesti Arhitektide Liit; arhitekt Karri Tiigisoon, Eesti Arhitektide Liit, arhitekt.

Konkursi korraldas Pärnu Linnavalitsus koostöös Eesti Arhitektide Liiduga.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785