31. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata Ehituskäsiraamatu värskeid täiendusi

Juba pikka aega on olnud teada, et peagi tohivad uued hooned olla ainult liginullenergiamajad. Sellise nõude sätestab EL-i direktiiv, kuid Eesti siseriikliku nõudena on see fikseeritud majandus- ja taristuministri määrusega. Direktiivi ja ministri määruse vahel on aga erinevused, kirjutab Äripäeva Ehituskäsiraamatu 59. täiendus.

Täiendusi saate veebis lugeda varem kui paberil. Meie kasutajasõbralik koduleht asub aadressil http://kasiraamat.ee/et/ehituskasiraamat.

Käsiraamatu peatükis 6. Ehitusprojekt muutusid:

ptk 6.1. Ehitusprojekti üldnõuded

ptk 6.1.3. Ehitusprojekti osad

ptk 6.1.4. Ehitusprojekti staadiumid

ptk 6.1.8. Ehitise lammutusprojekt

Käsiraamatu peatükis 7. Nõuded ehitisele muutus ptk 7.2.4. Energiatõhususe nõuded

Ehituskäsiraamatu 60. täiendus ilmub detsembris 2017.

Nimelt peavad direktiivi kohaselt kõik uued hooned, mis võetakse riigiasutuste poolt kasutusele pärast 31.12.2018, olema liginullenergiamajad ning kõik ülejäänud uued hooned peavad olema liginullenergiamajad, kui nad võetakse kasutusele pärast 31.12.2020.

Eestis kehtiva majandus-taristuministri määruse kohaselt on aga üheselt arusaadav, et liginullenergiamaja nõue kehtib vaid juhul, kui uus maja ehitatakse kas pärast 31.12.2018 või pärast 31.12.2020.

Kuna EL näeb energiatõhususes strateegilist küsimust, siis ei ole EL-i ametid olnud nõus Eesti lähenemisega ning seetõttu peab muutuma Eesti-sisene seadusandlus. Praegu on mitmeid erinevaid võimalusi – üks ministeeriumi poolt kaalutud võimalus on kehtestada liginullenergiamaja nõue kõigile uutele ehitistele, millele taotletakse ehitusluba või esitatakse ehitusteatis alates 1. juulist 2019. Kindel on aga see, et kui uus hoone valmib 1.01.2021, peab hoone olema liginullenergiahoone (vt täpsemalt ptk 7.2.4.).

Ehitusprojekti osas kehtivad muutused alates 2017. aasta maist, kui hakkas kehtima uus ehitusprojekti standard EVS 932:2017. Ehitusprojekti standard käsitleb nii üldnõudeid (vt ptk 6.1. ja 6.1.3.) kui ka ehitusprojekti staadiumitele esitatavaid nõudeid (vt ptk 6.1.4.).

Päris uus info on aga see, et uue standardi kohaselt reguleeritakse lammutusprojekti ainult majandus- ja taristuministri poolt kehtestatud määruse „Ehitusprojektile esitatavad nõuded” kaudu, sest standardis ei ole enam nõudeid lammutusprojektile (vt ptk 6.1.8.).

Autor: Tuulikki Laesson Ehituskäsiraamatu peatoimetaja

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785