Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 17. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ vajab kolme uut ehituse ja arhitektuuri professorit

Ehituse ja arhitektuuri instituudi direktor Jarek Kurnitski.
Foto: Raul Mee
Tallinna Tehnikaülikool laiendab haaret ehituse õppe- ja teadustegevuses luues kolm uut professori kohta. Uute professorite kohad on välja kuulutatud ehituskonstruktsioonide professori, nn. BIM ehk ehitusinfo modelleerimise professori ja arhitektuuriprofessori kohale.

"Struktuurimuutuste tulemusena sai endne ehitusteaduskond üheks TTÜ kõige suuremaks instituudiks, 130 töötajaga ehituse ja arhitektuuri instituudiks. Uued professorid tulevad nn. tenuurisüsteemi, mis tähendab tähtajatuid töölepinguid endiste tähtajaliste lepingute asemel. Ka olemasolevate professorite atesteerimine tenuuriprofessoriteks on käivitunud," teatas ehituse ja arhitektuuri instituudi direktor Jarek Kurnitski.

Ehituskonstruktsioonide professori ametikoha eesmärgiks on puitkonstruktsioonide kui Eestile olulise konstruktsioonimaterjali kasutamise laiendamise edendamine sh puidupõhiste konstruktsioonimaterjalide ja puitkonstruktsioonide tulepüsivuse valdkonna edendamine. Ametikoha vastutusvaldkonnaks on ehituslikud puitkonstruktsioonid. Teemadeks on puitkonstruktsioonide kandevõime, stabiilsus, liited, konstruktsioonide tulepüsivuse hindamise ja tagamise meetodid, puitkonstruktsioonide seisukorra hindamine, tugevdamise ja renoveerimise meetodid.

Moodsale ehitusele on iseloomulik, et hoone kavandamise ja projekteerimise protsess võtab oluliselt rohkem aega kui hoone püstitamine. Infot on palju, see muutub ja täieneb pidevalt ning peab jõudma õiges järjekorras õigete osapoolteni. Ehitusinfo modelleerimist ja selle kasutuse integreerimist erinevatesse ehitusvaldkondadesse võib pidada ehituse digitaliseerimise ja innovatsiooni fundamentaalse vajadusena. Ehitusinfo interdistsiplinaarsete rakenduspõhimõtete väljatöötamine ning rakenduste kasutuselevõtt on üks olulisemaid tegevusi, mis võimaldavad projekteerimis- ja ehitusprotsesse süstemaatilisemaks muuta ning parandada nii efektiivsust kui kvaliteeti. Ehitusinfo modelleerimise professori ülesanneteks on ehitusinfo modelleerimise juurutamine ehitustehnoloogia, ehituskorralduse, ehitusjuhtimise ja projekteerimise ainetesse läbival viisil. Professorilt oodatakse eesvedavat rolli ehituse digitaalsete keskkondade, registrite ning andmebaaside loomisel ja kujundamisel selleks, et Eesti ehitusettevõtetel oleks võimalik protsesse ja tootmist efektiivsemaks muuta uutele rakendustele ning neid toetavatele keskkondadele tuginedes.

Arhitektuuri professori ametikoha eesmärgiks on saavutada kvalitatiivne arenguhüpe TTÜ-s taaskäivitatud arhitektuuri õppe- ja teadustegevuses ning leida sellele oma koht ja spetsialiteet Eesti haridus- ja teadusmaastikul. Professuuril on eeldused luua sünergiat ehituse ja arhitektuuri instituudi tugevate insenertehniliste valdkondadega koostööd käivitades ja pakkudes uusi lähenemisviise ka teistele aladele. Ajastule iseloomulikult peab instituudi koosseisus olev arhitektuuri ja urbanistika akadeemia andma arhitektile kutseoskuste kõrval pädevuse mõista ühiskonnas toimuvaid protsesse ning probleemi lahendamise oskusi ehitatud keskkonnaga seotud suurte väljakutsetega toimetulemiseks. Ehitusinfo modelleerimise professori kohale kandideerimise tähtaeg on 1. oktoober ning kahe teise professori kohale 31.oktoober.

Lisainfot leiad SIIT.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785