29. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Betooniühing jagas lõputööde eest preemiaid

Fotol vasakult Taavi Ilu, Aare Lessuk ja Eneli Liisma.
Foto: Betooniühing
Eesti betooniühing andis 2017. aasta üliõpilaspreemiad Taavi Ilule ja Raido Ennule, kes aitasid oma lõputöödega edendada betooni kui kodumaise ehitusmaterjali kasutamist.

Betooniühingu juhatus valis tänavused võitjad välja nelja Eesti kõrgkooli esitatud betoonialaste lõputööde hulgast, milleks olid Eesti Maaülikool, Tallinna Tehnikakõrgkool, Tallinna Tehnikaülikool ja Tartu Ülikool.

Taavi Ilu pälvis preemia Tallinna Tehnikaülikooli ehitusmajandus- ja ehitusjuhtimise eriala magistritöö „AS Eesti Energia Enefit-280 lendtuha sobivus betoonis portlandtsemendi osalisel asendamisel” eest. Selle juhendaja oli Tallinna Tehnikaülikooli assistent Eneli Liisma ja kaasjuhendaja AS E-Betoonelement kvaliteedijuht Aare Lessuk.

Raido Enn leidis tunnustust Tartu Ülikooli materjaliteaduse eriala bakalaureusetöö „Portlandtsemendi hüdratatsiooni röntgenanalüüs” eest. Lõputöö juhendaja Tartu Ülikooli Füüsika Instituudi vanemteadur Hugo Mändar.

Lõputööd peegeldasid kõrgtehnoloogilist arengut

„Mõlemad preemia saanud tööd tegelevad betooni koostisainete uurimisega, olles kindlasti tähelepanuväärsed Eesti tsemendi- ja betoonitööstuse kõrgtehnoloogilist arengut silmas pidades,” kommenteeris Eesti betooniühingu juhatuse esimees Tiit Roots. Ta lisas: „Samuti on oluline betoonitööstuse osalemine Eesti rahvamajanduse jaoks tähtsa põlevkivituha kui teisase tooraine taas-kasutusse võtmise protsessis.”

Rootsi sõnul tuleb kiiduväärseks pidada sedagi, et üks auhinnatöö viis teadusliku koostöölepingu sõlmimiseni TÜ füüsika instituudi ja ASi Kunda Nordic Tsement vahel.

„Keskkonna seisukohast on oluliseks aspektiks vähenev õhku paisatav CO2 kogus betooni tootmisel ning põlevkivi põletamisel tekkiva jäägi suunamine taaskasutusse. Veelgi aktuaalsemaks muudab teema asjaolu, et lõputöö raames katseteks kasutatav lendtuhk on tulem uuemal tehnoloogial põhinevatest põletusprotsessidest, mistõttu on ka selle omadused erinevad seni ehitusvaldkonnas kasutatud lendtuhast,“ kommenteeris Taavi Ilu magistritööd kaasjuhendaja Aare Lessuk.

Lendtuha uurimist on vaja jätkata

„Taolise lendtuha omadusi ning kasutuvõimalusi ei ole seni laiapõhjaliselt uuritud, mistõttu avab lõputöö uusi võimalusi betoonitootmises, vähendades lõpptulemusena betooni valmistamise kulusid,“ lisas Lessuk keevkihtkatlal põhineva tehnoloogia kasutamisel tekkinud lendtuha uuringu kohta. Seni on ehituses kasutatud tolmpõletamise tehnoloogia tulemusel tekkinud lendtuhka.

Ilu lõputöö põhijärelduseks on, et portlandtsemendi osaline asendamine keevkihtkatlatuhaga on võimalik. Optimaalseim on tulemus 10% tsemendi asendamisel keevkihtkatla tuhaga, mille puhul betooni survetugevus püsib portlandtsemendiga valmistatud betooniga samal tasemel. Tootmisesse juurutamiseks on vaja uurimistööd jätkata,” täpsustas Lessuk.

Analüüsiga kaasnes projekteerimis- ja ehitustöö

„In-situ XRD ehk röntgendifraktsioonanalüüsi meetod on üks olulisemaid meetodeid tsemendi kivistumise uurimisel ja teadaolevalt puudus Eestis vastav võimekus ja kogemus. Seega otsustati TÜ Füüsika instituudi kiletehnoloogia laboris alustada selle meetodiga seotud arendus- ja uurimistööga,“ kommenteeris Tartu Ülikooli Füüsika Instituudi direktor, professor Jaak Kikas Raido Ennu bakalaureusetööd.

Ennu lõputöö sisaldas ka kivistumiskambri projekteerimist, ehitamist ja katsetamist. „Üliõpilase intensiivse töö tulemusena juurutatud analüüsimeetod ja selle kasutamisel läbiviidud hüdratatsioonikatsed andsid olulist teavet desOx tuha mõjust kivistumisprotsessi algetapile. Üliõpilane viis oskuslikult läbi 12 pikka hüdratatsioonikatset, mille mahukas XRD admemassiiv ootab veel põhiosas töötlemist,“ lisas Kikas.

Ennu uurimistöö osutus seejuures määravaks koostööleppe sõlmimisel Kunda Nordic Tsemendi ja TÜ füüsika instituudi vahel, et urida erinevate tuhalisanditega tsemendi hüdratatsiooni iseärasusi.

Betooniühing tunnustab ka juhendajaid

Eesti betooniühing annab korraga üliõpilaspreemiatena välja 3600 eurot, millest jagub kuni kolme lõputöö tunnustamiseks. Preemiaraha jagatakse lõputöö koostaja ja juhendaja vahel suhtena 3:1.

Preemiad andsid Tallinna Tehnikaülikooli ja Tartu Ülikooli lõpuaktustel üle Eesti betooniühingu tegevdirektor Toomas Vainola ja AS TMB juhatuse liige Jaan Luts.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785