Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 6. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Esimene elamu pälvis Turvalise hoone märgise

Autor: Domus Kinnisvara
Politsei ja Harju maavalitsus annavad esimesena „Turvalise hoone“ märgise Nõmmel asuvasse endisesse Kivimäe sauna ehitatud elumajale.

Täna kuulutati avatuks ka konkurss leidmaks uusi „Turvalise hoone“ kandidaate. Taotluse ja turvalise elukeskkonna põhimõtted leiab Harju Maavalitsuse kodulehelt. Märgist saab taotleda, kui objekt järgib turvalise elukeskkonna põhimõtteid. Selleks tuleb esitada taotlus aadressile [email protected]. Taotlusi saab esitada 1. augustini.

„Turvalise hoone“ märgis antakse objektile, mille hoone ja ümbruskond aitavad tõsta piirkonna turvalisust. „Inimesed käituvad korralikus linnaruumis erinevalt kui kehvas seisus agulis. Keskkond koosneb pisidetailidest ning kui me neid parandame, muutub elu tervikuna turvalisemaks,“ lausus Harju Maavalitsuse nõunik ja märgist jagava Harjumaa turvalise elukeskkonna komisjoni esimees Terje Lillo.

PPA juhtivkorrakaitseametnik Varmo Rein ütles, et turvaline planeerimine põhineb arusaamal, et teede, tänavate ja hoonete läbi mõeldud ehitamisega saab maandada kuritegevusega seotud riske. „ Ümbritsev olustik võib soodustada rikkumise toime panemist. Näiteks liiga kõrge hekk, tupiktänav ja valgustamata ala mängivad halva kavatsusega inimese kasuks. Aga seda kõike saab ettenägelikult ja targalt planeerides vältida,“ rääkis Rein.

Esimesena saab „Turvalise hoone“ tunnustuse Nõmmel Sihi tänaval asuv kortermaja Kivimäe Kodu. Endise sauna kortermajaks ehitamisel pöörati muu hulgas tähelepanu sellele, et krundil ei oleks piiratud nähtavusega pimedaid nurki. Territooriumi valguslahendus aitab valgustada piirkonda nii, et see pole öösel majaelanike jaoks häiriv. Õueala eraldab tänavast praktiline metallaed, mis takistab mänguhoos tänavale tormamist. Laste mänguväljak on madala haljastusega ja akendest hõlpsasti jälgitav. 

Turvalise linnaplaneerimise idee hakkas jõudsalt kõlapinda saama 1971. aastal. Selle põhimõtteid järgivad sajad linnad Suurbritannias, Soomes, Hollandis ja mujal Euroopas. Eestis tutvustasid rahvusvahelised eksperdid turvalise linnaplaneerimise mõju kuritegevusele 2012. aastal, misjärel käivitas PPA pilootprojekti. Sellest sirgusid turvalise elukeskkonna põhimõtted, millele vastab ka Sihi tänava kortermaja, teatas PPA.

PPA töötab selle nimel, et turvalise elukeskkonna põhimõtteid hakkaksid järgima kõik Eesti arendajad.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785