Ehitiste tuleohutusnõuded käivad ajaga kaasas

Märtsi lõpus allkirjastas siseminister Andres Anvelt ehituslike tuleohutusnõuete määruse, mis toob kaasa uusi tuleohutusnõudeid,
kuna ehitusvaldkond on viimase kümnendi jooksul oluliselt edasi arenenud.

Peamiselt sisaldab määrus nõudeid uutele ja rekonstrueeritavatele hoonetele, kuid esitab ka tagasiulatuvaid nõudeid olemasolevatele hoonetele. Seega kehtivad määruse nõuded täies ulatuses üksnes uutele ja ümberehitatavatele ehitistele. Olemasolevatele hoonetele laienevad tagasiulatuvalt ainult evakuatsiooni ja päästemeeskondade ohutusega seonduvad nõuded. Kõigi muude nõuete lõikes peab olemasolev ehitis vastama ehitamise ajal kehtinud nõuetele. Evakuatsiooninõuete tagasiulatuv mõju tähendab, et kinnisvaraarendajad, ehitajad, omanikud ja haldajad peaksid üle vaatama, kas olemasolevad ehitised vastavad uutele nõuetele, mis reguleerivad evakuatsiooniteede ja -pääsude mõõtmeid, arvu, pikkust, ukse avamisseadmeid jms. Lisaks on vaja üle vaadata evakuatsiooniga seotud paigaldised. Näiteks tuleb kortermajades varustada trepikojad evakuatsioonivalgustusega, et ohutu liikumine oleks teatud aja jooksul tänu akutoitele tagatud ka elektrikatkestuse ajal, rääkisid päästeameti ehituskontrolli teenuse ekspert Margus Piik ja tuleohutuse kontrolli teenuse ekspert Tagne Tähe. 

Nõue tuletõkkeuste suitsutihedusele

Kui evakuatsiooniga seotud nõuded jõustusid koos määrusega, siis päästemeeskonna ohutust tagavad nõuded hakkavad kõigile hoonetele kehtima 2018. aasta 1. aprillist. Need reguleerivad päästemeeskonna juurdepääsu hoonetele ning hoonesse sissepääsu, päästemeeskonna infopunkti rajamist ja operatiivkaardi koostamist. Infopunkti rajamise ja päästeinfoga varustamise nõue on täiesti uus. Infopunkt tuleb luua kõikidesse hoonetesse, kus kasutatakse automaatseid või automaatselt adresseeritud tulekahjusignalisatsioonisüsteeme.

Olemasolevatele hoonetele on uus ka operatiivkaardi koostamise ja jooksva uuendamise kohustus. Hoone omanik peab operatiivkaardi kooskõlastama päästeametiga. Päästemeeskonna juurdepääsuteede ja hoonesse sissepääsu nõuded ei ole uued, kuid neid täpsustati. Päästjad ei saa sageli põlevate hoonete juurde kas aedade, tõkkepuude või autoparklate tõttu.

Üheks täiesti uueks ja vaid uutele ehitistele kehtivaks nõudeks on nõue tuletõkkeuste suitsutihedusele. See lisandus, kuna suits raskendab evakueerumist ja päästemeeskonna tegutsemist. Teise uuendusena saab välja tuua tuletundlikkuse nõude kaablitele ja torude isolatsioonimaterjalidele. Elektrist põhjustatud tulekahjud on Eestis tulekahjupõhjustena esikolmikus. Odavamad kaablid ja isolatsioonimaterjalid tekitavad rohkelt mürgiseid põlemisgaase ja karmimad nõuded aitavad tule ning suitsu levikut piirata.

Osale arutelus

  • Anne Oja
    Kinnisvarauudised.ee toimetaja-juht

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed