15. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitiste tuleohutusnõuded käivad ajaga kaasas

Autor: Pixabay
Märtsi lõpus allkirjastas siseminister Andres Anvelt ehituslike tuleohutusnõuete määruse, mis toob kaasa uusi tuleohutusnõudeid, kuna ehitusvaldkond on viimase kümnendi jooksul oluliselt edasi arenenud.

Juba 24. mail toimuva Tuleohutuskonverents 2017 kava leiad SIIT.

Peamiselt sisaldab määrus nõudeid uutele ja rekonstrueeritavatele hoonetele, kuid esitab ka tagasiulatuvaid nõudeid olemasolevatele hoonetele. Seega kehtivad määruse nõuded täies ulatuses üksnes uutele ja ümberehitatavatele ehitistele. Olemasolevatele hoonetele laienevad tagasiulatuvalt ainult evakuatsiooni ja päästemeeskondade ohutusega seonduvad nõuded. Kõigi muude nõuete lõikes peab olemasolev ehitis vastama ehitamise ajal kehtinud nõuetele. Evakuatsiooninõuete tagasiulatuv mõju tähendab, et kinnisvaraarendajad, ehitajad, omanikud ja haldajad peaksid üle vaatama, kas olemasolevad ehitised vastavad uutele nõuetele, mis reguleerivad evakuatsiooniteede ja -pääsude mõõtmeid, arvu, pikkust, ukse avamisseadmeid jms. Lisaks on vaja üle vaadata evakuatsiooniga seotud paigaldised. Näiteks tuleb kortermajades varustada trepikojad evakuatsioonivalgustusega, et ohutu liikumine oleks teatud aja jooksul tänu akutoitele tagatud ka elektrikatkestuse ajal, rääkisid päästeameti ehituskontrolli teenuse ekspert Margus Piik ja tuleohutuse kontrolli teenuse ekspert Tagne Tähe. 

Nõue tuletõkkeuste suitsutihedusele

Kui evakuatsiooniga seotud nõuded jõustusid koos määrusega, siis päästemeeskonna ohutust tagavad nõuded hakkavad kõigile hoonetele kehtima 2018. aasta 1. aprillist. Need reguleerivad päästemeeskonna juurdepääsu hoonetele ning hoonesse sissepääsu, päästemeeskonna infopunkti rajamist ja operatiivkaardi koostamist. Infopunkti rajamise ja päästeinfoga varustamise nõue on täiesti uus. Infopunkt tuleb luua kõikidesse hoonetesse, kus kasutatakse automaatseid või automaatselt adresseeritud tulekahjusignalisatsioonisüsteeme.

Olemasolevatele hoonetele on uus ka operatiivkaardi koostamise ja jooksva uuendamise kohustus. Hoone omanik peab operatiivkaardi kooskõlastama päästeametiga. Päästemeeskonna juurdepääsuteede ja hoonesse sissepääsu nõuded ei ole uued, kuid neid täpsustati. Päästjad ei saa sageli põlevate hoonete juurde kas aedade, tõkkepuude või autoparklate tõttu.

Üheks täiesti uueks ja vaid uutele ehitistele kehtivaks nõudeks on nõue tuletõkkeuste suitsutihedusele. See lisandus, kuna suits raskendab evakueerumist ja päästemeeskonna tegutsemist. Teise uuendusena saab välja tuua tuletundlikkuse nõude kaablitele ja torude isolatsioonimaterjalidele. Elektrist põhjustatud tulekahjud on Eestis tulekahjupõhjustena esikolmikus. Odavamad kaablid ja isolatsioonimaterjalid tekitavad rohkelt mürgiseid põlemisgaase ja karmimad nõuded aitavad tule ning suitsu levikut piirata.

Autor: Anne Oja Kinnisvarauudised.ee toimetaja-juht

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785