Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 31. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu tark linnaosa jõudis projekteerimiseni

Foto: Ove Maidla/Tartu linnavalitsus
Tartu nutika linnaosa SmartEnCity projektiga ühinenud 22 50-60ndail aastail ehitatud kortermaja on jõudnud liginullenergia hooneteks rekonstrueerimisel projekteerimisetappi.

„30. märtsi pärastlõunal lõpetasime ühistutelt avalduste vastuvõtmise, sest projektis ette nähtud rekonstrueerimise toetusest rohkematele korterelamutele ei jätku,“ ütles projektijuht Raimond Tamm. "Kui mingil põhjusel mõni avalduse esitanud ühistu siiski elamu rekonstrueerimiseni ei jõua, siis tekib võimalus toetust taotleda ka nendel pilootala ühistutel, kes pole veel avaldust esitanud."

„Korteriühistute suur huvi näitab, et sellistel projektidel on Tartus hea kasvupinnas. Nutika linnaosa projekt võimaldab meil linnakeskkonnas teha väga olulisi muudatusi, millega Tartu astub pika sammu edasi keskkonnasäästlike ja infotehnoloogiliste lahenduste rakendamisel igapäevaelus,“ ütles Tartu linnapea Urmas Klaas.

Projektiga liitunud 22 ühistut  on jõudnud projekteerimisetappi. Kõigil on sõlmitud lepingud tehnilise konsultandi ning rekonstrueerimistööde projekteerijaga.

Kõige kaugemale on tänaseks jõudnud Kalevi 10 ühistu, kes on rekonstrueerimise eelprojekti staadiumis saanud juba ka ehitusteatise. Samuti on nad esitanud Elektrilevi OÜle liitumistaotluse seoses hoone katusele rajatava päikesejaamaga. Hetkel jätkatakse projekteerimistegevustega ning samaaegselt ka hoonele kunstiteose väljavalimisega.

Tartu linn osaleb rahvusvahelises projektis SmartEnCity, mille käigus luuakse kesklinnas asuvast hruštšovkade piirkonnast tarkadel lahendustel toimiv ja energiasäästlik linnaosa.

Nõukogudeaegsete kortermajade liginullenergia hooneteks renoveerimiseks on projektis ettenähtud ligi 4 miljonit eurot. Renoveeritud majade elanikele luuakse nutikodulahendus, mis võimaldab jälgida ja reguleerida oma kodust energiatarbimist.

Nutikas linnaosas kasutatakse uuenduslikke lahendusi kaugküttes, tänavavalgustuses ja taastuvenergia kasutamises ning sinna rajatakse elektriautode laadimispunktid ja elektrijalgrataste rendipunktid.

Märtsis kuulutas Tartu  linnavalitsus välja riigihanke tänavavalgustuse rekonstrueerimiseks projekti pilootalal ning selle vahetus naabruses. Olemasolevad naatriumvalgustid vahetatakse välja energiasäästlike ning nutikalt juhitavate LED-valgustite vastu. Plaanikohaselt pannakse uued valgustid üles eeloleval suvel.

SmartEnCity projekti rahastatakse Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogrammist Horisont 2020. Projekt algas 2016. aasta veebruaris ning kestab kuni 2021. aasta juulini.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785