16. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Materjalitootjate kasumlikkus mullu vähenes

Poorbetoonplokkide tootmine Aeroci tehases.
Foto: Raul Mee
2016. aasta kujunes ehitusmaterjalide tootjate jaoks positiivseks. Mahuline kasv oli päris korralik, mõne tooterühma kasv ületas 10%, sest koduturg nõudis senisest enam materjale. Ehitusmaterjalide hinnaindeks oli paraku negatiivne.

2016. a 12 kuud, miljonit eurot

1. Krimelte OÜ 88,2

2. AS Saint-Gobain Ehitustooted 29,9

3. AS E-Betoonelement 26,5

4. AS ETS Nord 24,4

5. AS Rudus 22

6. AS Pipelife Eesti 19,6

7. AS Lasbet Tootmine 19,5

8. OÜ TMB Element 19,4

9. AS Talot 16,4

10. OÜ T-Tammer 15

11. AS Nordkalk 13,8

12. AS Viking Window 13,2 

Arvestades, et sisendite hinnad kasvasid (keskkonnatasud, kütus, tööjõud jms), tähendab see ettevõtete kasumlikkuse vähenemist. Jooksva aasta suhtes ollakse järjekordselt lootusrikkad, eriti ootame kasvu taristuehituselt, mis eelmisel aastal mahult hoopis kahanes.

2016. aastal kasvas Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete müügikäive 453 miljoni euroni: see 10% võrra võrreldes eelmise aasta sama ajavahemikuga.

Teistest enam müüdi betoonelemente, liiva, killustikku ja betoonisegu. Tublid kasvunumbrid olid ka soojustusmaterjalidel, kuivsegudel ja seinamaterjalidel. Keerulisemalt möödus eelmine aasta sillutuskivide ja katusematerjalide jaoks.

 2016. aastal eksportisid meie ehitusmaterjalitootjad toodangut 154 miljoni euro eest, mis on veidi enam kui eelmisel aastal. Enamuse oma toodangust viis Eestist välja rippfassaade tootev ja ehitav AS Metus-Est, aga samuti ventilatsioonitoodete valmistaja AS ETS Nord ning uksetootjad OÜ T-Tammer ja AS Saajos. Endiselt on väga tublid betoonelementide eksportijad: OÜ TMB Element, AS Lasbet Tootmine, AS Muuga Betoonelement, AS E-Betoonelement.

Poole või enama oma ehitusmaterjalialasest käibest on eksportinud akende-uste tootjad AS Viking Window, AS Malmerk Fassaadid ja AS Saku Metall Uksetehas, plasttorude valmistaja OÜ Haka Plast, lubjakivitoodete valmistaja AS Nordkalk, seinamaterjalide tootja AS Aeroc Jämerä ja betooni lisandite valmistaja OÜ Remei Baltica. 

Suurima käibega, samuti suurima eksportkäibega on endiselt vuugihermeetikute ja ehitusvahtude tootja Krimelte OÜ.

 

Autor: Enno Rebane Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevjuht

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785