Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 14. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Betoon ja rahvuslik mälu

Foto: Eesti Betooniühing
Tänavusel Tallinn-Tartu maavõistlusel langesid kaalukausid üsna selgelt Tartu kasuks, kommenteerib konkursi „Aasta betoonehitis 2016” žürii esimees Aadu Kana.

Hakkame pealinnast pihta. Tallinna ühe peatänava Tartu maantee hoogne väljaehitamine peegeldub meie võistlusel lausa nelja ehitisega. Tartu maanteele paigutuvad kontorihoone Büroo 83, esimene portjeega kortermaja City Residence ning selle kõrval kohe Tartu mnt 52 elamukvartal, mille kolm esimest maja ootavad oma sisemise ja välise ilu tasakaalus korteriomanikke.

Tartu maantee algusesse paigutub aga Novira Plaza, esimene autoliftiga büroohoone-kortermaja Tallinnas. Siinsamas Tallinna kesklinnas on veel mitmeid häid ja uusi betoonehitisi – Balti riikide esimene Hilton Tallinn Park Hotell ja korterelamu Mardi tänav 9, mille ümbritseva keskkonna ja puitarhitektuuriga kooskõlas olevaid välisfassaadide betoonelementide eriilmelisi elegantseid lahendusi (E-Betoonelement AS) žürii ära märkis.

Meeldiva mulje jättis žüriile Norra Maja oma huvitava suure avaga vahelagede konstruktsiooniga (16-meetrised õõnespaneelid) ja büroodes (kohvikus!) avatud betoonpindadega (Lasbet Tootmine AS). Seekordsetest pealinna nominentidest sai žüriilt aga parimad punktid hi-tech tootmisega tegelev Karl Storz Video Endoscopy Estonia OÜ oma uue tootmis-, teenindus- ja büroohoone eest Laagris. Fassaadid jätsid väga hea mulje – kolme erineva faktuuriga välisseinaelemendid (E-Betoonelement AS), kus on väga osavalt varjatud betoonelementide liitumiskohtasid. Nii et arhitekt Ülar Mark pidi hüüdma: „Kahju, et sellise peene mänguga fassaad kesklinnas ei asu!”. Meie žüriilt aga eriauhind Arhitektuuribüroole Luhse & Tuhal – arhitektuurse fassaadilahenduse kavandamise eest.

Järveküla betoonkuup ja Rakvere meistriteos

Tänavusel konkursil osales kaks uut haridusasutuste hoonekompleksi, millest žürii tähelepanu pälvis Järveküla kool Rae vallas. Betoon on omaduste poolest väga sobilik koolimaja ehituseks - ta on pikaealine, plastiline, väikeste hoolduskuludega, head akustikat võimaldav, stabiilne ning esteetiliselt väärtuslik.

Väline esmamulje on taotluslikult betoonkuubi kujutis, samuti on välised müratõkkeseinad ja bussipeatus rajatud monoliitbetoonist ning on arhitektuurselt kenasti kokku sobitatud hoonete endiga. Esteetiline kompromiss on saavutatud Rae valla haridushoonetele omase raudsulfaadiga töödeldud betooni ja arhitekti soovitud naturaalse ja eheda betooni tooni vahel. Järveküla kool esindab betooni voorusi nii tehniliselt kui esteetiliselt parimal moel.

Emil Urbel ja tema büroo on jälle valmis saanud ühe betooneramust meistriteose -- villa Lääne- Virumaal. Kõik, mis on betoonist tehtud, on tehtud väga kvaliteetselt – alates betoonelementidest ja lõpetades nendesamade elementide sees betoonist uksepiitadega. Mille kohta žürii Soome arhitektist liige Maritta Koivisto lausus: „Betoonist uksepiidad – suurepärased! Tervetuloa Suomen markkinoille!”. Kõige selle aluseks on aga väga hea arhitektuur.

Betoonikonkursi žüriilt koostöö eriauhind – tellija, arhitekti ja betoonelementide perfektse teostaja vahel.

Narva rannahoone sai kannatada

Narva rannahoone on näide sellest, kuidas hea arhitektuur saab odava riigihanke kaudu kannatada. Joaoru rannahoone on julge arhitektuurikeelega ja maastikku väga hästi sobituv. Monumentaalne maastik on niivõrd võimas, vaadetega Hermanni ja Ivangorodi linnustele, et nõudis ka kvaliteetset valget betooni, paigalvalubetooni. Kalle Vellevoog on ise ütelnud: “Valge betoon annab väärikuse ja kuna tegemist on äärmiselt mõjusa kohaga siis leidsime, et uus hoone peaks olema ka väärikast materjalist.”

Kunstiteadlane Karin Paulus: “Rannahoone jätkab Tartu ülikooli Narva kolledži (2012) alustatut, näidates, kuidas tuleb aupaklikul ja tõsisel moel väärtustada pärandit ja luua tähenduslikumat arhitektuuri.” Betoonehitiste võistluse žürii andis Narva rannahoonele oma eriauhinna – arhitektuuri eest.

Olemegi jõudnud Tartusse

Rahvusliku mälu pealinna, nagu ajalooprofessor Aadu Must tabavalt öelnud on. Kahjuks ei saa sinna sõita veel betoonteed mööda. Tallinnas Õismäele rajatud betoontee katselõik jäi seekord žürii suurema tähelepanu alt välja – betoontee tugevused selguvad alles aastatega.

Tartu linn on seekordsel betoonehitiste võistlusel esindatud väga jõuliselt suurte, märgiliste, keerukate hoonetega. Kõik nad olid milleski tähelepanuväärsed – Kvartal oma professionaalse arhitektuuri ja tasemel ehitusega, Lydia Hotell väga delikaatselt lahendatud ajaloolises keskkonnas monoliitbetoonist majaga.

Rahvusarhiivi uues peahoones „Noora”, Physicumi ja Tervishoiu Kõrgkooli kõrval on nii väljas kui hoone sees õnnestunult kasutatud murtud nurkadega paberlehti meenutavaid betoonplaate kokku kaheksa erineva kujuga elemente (Talot AS). 

Võttes vaatluse alla ERM-i püsiekspositsiooni „Ajarada” poodiumid ja muud väikevormid tekib küsimus, et on see ikka betoon? Klaasfiiber-betoon? Polümeerbetoon? Kindlasti tasub neid tähelepanuväärseid, innovaatilisi väikevorme ka „vana kooli” betoonimeestel lähemalt uurida.

Eesti Rahva Muuseumi elegants

Eesti rahvas on saanud väärt maja. Originaalne, kaasaegse arhitektuuriga, oma keskkonnas uusi seoseid loov ehitis, mis toob elegantsel moel esile betooni, kui tänapäevase struktuurmaterjali eelised. Kogu hoone kontseptsioon lähtub betoonist, mida on klaasiga pehmendatud. Betoon astub selles majas suursugusesse dialoogi terase ja klaasiga.

Betoonitööde kvaliteet on samuti väga hea – ja veel millises mahus! Sealjuures kõige viimaste tagaruumide ja „pimedate” hoidlateni välja, kuni betoontreppide käsitsi lihvimiseni. Kõik selle maja ehitamise osapooled on teinud suurepärast tööd – kiituseks eesti rahvale!

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785