Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 14. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta betoonehitiseks kuulutati Eesti Rahva Muuseum

Eesti Betooniühing kuulutas tänasel betoonipäeval Tartus, Eesti Rahva Muuseumis välja konkursi „Aasta betoonehitis 2016” võitjad. Konkursi peapreemia pälvis Eesti Rahva Muuseumi peahoone Tartus. Muuseumihoone osutus ka Ehitusuudiste lugejaküsitluses lemmikuks.

Konkursi peaauhind – DGT Architects (Dan Dorell, Lina Ghotmeh, Tsuyoshi Tane)

Tellija auhind – Riigi Kinnisvara AS;

Konstruktori auhind – Novarc Group AS;

Ehitustööde auhind – Fund Ehitus OÜ;

Betoonitööde auhind – Alusehitus OÜ, BGM Ehitus OÜ, K-Most AS;

Betoonelementide auhind – TMB Element OÜ;

Betooni auhind – Rudus AS, TM Betoon OÜ;

Raketiste auhind – Ramirent Baltic AS

ERM on originaalne, kaasaegse arhitektuuriga, oma keskkonnas uusi seoseid loov ehitis, mis toob elegantsel moel esile betooni, kui tänapäevase struktuurmaterjali eelised, leidis žürii. "See maja on auahne arhitektuuriga, mille kogu kontseptsioon lähtub betoonist. Betoon astub selles majas suursugusesse dialoogi terase ja klaasiga."

„Betoonitööde kvaliteet on samuti väga hea – ja veel millises mahus! Sealjuures kõige viimaste tagaruumide ja „pimedate” hoidlateni välja. Kuni betoontreppide käsitsi lihvimiseni. Kõik selle maja ehitamise osapooled on teinud suurepärast tööd – kiituseks eesti rahvale!” ütles žürii esimees Aadu Kana.

Lisaks peaauhinnale anti välja kolm eriauhinda. Eriauhinna arhitektuuri eest pälvis Narva rannahoone -- arhitektuuribüroo JVR OÜ, arhitektid Kalle Vellevoog, Andrus Andrejev ja Martin Prommik. Žürii kommentaar: „Arhitektid on arvestanud, et betoonhoone sulanduks maastikusse ega domineeriks liigselt, samas oleks aga eri tasapindadelt aktiivselt kasutatav. Keerulise konfiguratsiooniga puhasvalu betoonhoone.”

„Vaated, mis siit avanevad, on erakordsed. Huvitav maastikureljeef ning ajaloolised ja poliitilised sümbolid – nüüdisaegselt mõtestatud ajalooline ja looduslik keskkond,” ütles žürii esimees Aadu Kana.

Eriauhind Karl Storz Video Endoscopy Estonia OÜ tootmis-, teenindus- ja büroohoone arhitektuurse fassaadilahenduse kavandamise eest läks arhitektuuribüroole Luhse & Tuhal OÜ. Žürii kommentaar: „Läbimõeldud sisuga elementhoone, mille välisilme mitmekesistamiseks on paneelide väliskoor jagatud horisontaalselt valevuukidega ristkülikuteks. Mängulise fassaadi tagab kahe erineva mustriga matriitside kasutamine, millele lisanduvad siledad töötlemata pinnad.”  

„Hoone fassaadielementide tootmisel kasutas E-Betoonelement titaandioksiidi. Arhitektide sõnul oli eesmärk saavutada hele, naturaalse ilmega nägus betoonpind,” ütles žürii esimees Aadu Kana.

Eriauhinnaga tellija, arhitekti ja betoonelementide tootja koostöö eest  otsustati tunnustada villat Lääne-Virumaal. Auhinna said eraisikust tellija, arhitektibüroo Emil Urbel OÜ (Emil Urbel, Aleksandr Zverev) ja žüriile imponeerinud betoonelementide suurepärase teostuse eest vastutanud AS Swetrak. Žürii kommentaar: „Lisaks betoonisele välisilmele on monteeritavate betoonelementide pinda jäetud ohtralt nähtavale ka interjööris. Samuti on pööratud tähelepanu detailidele, mille ilmekaks näiteks on betoonist uksepiidad.”

Tänavu seitsmeteistkümnendat korda korraldatud konkurss „Aasta Betoonehitis” on ellu kutsutud, et tutvustada avalikkusele betooni avaraid kasutusvõimalusi ning tunnustada neid inimesi, kes oma ideede ellurakendamiseks on kasutanud kodumaist ehitusmaterjali – võimalusterohket ja hästivormitavat betooni.

Tänavusele konkursile laekus 20 tööd. Konkursile sai esitada 2016. aasta jooksul tellijale üle antud betoonehitisi ja neis kasutatud konstruktsioone ja menetlusi.

„Aasta Betoonehitis 2016” võistluse žüriisse kuulusid esindajad Eesti ehitusala liitudest: Eesti Arhitektide Liidust – Ülar Mark, Eesti Betooniühingust – Johannes Pello, Eesti Ehitusettevõtjate Liidust – Indrek Peterson, Eesti Ehitusinseneride Liidust – Heiki Meos, Eesti Ehituskonsultatsiooniettevõtete Liidust – Aivar Lukk, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidust – Enno Rebane, Aadu Kana, žürii esimees, samuti ehitusajakirjanike esindajad – Äripäeva ehitusväljaannete juht Eva Kiisler, Liivi Tamm ajakirjast „EhitusEST” ning Soome arhitekt Maritta Koivisto ajakirjast „Betoni”. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785