Autor: Merit Pärnpuu • 6. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Silver Ader: BIM on väga hea tööriist

Foto: Raul Rikk
Alates 2015. aastast on Riigi Kinnisvara Aktsiaselts muutnud mudelprojekteerimise tellimise tavaks ning kõik projektid tellitakse kasutades BIMi meetodit ja tehnoloogiat, rääkis Riigi Kinnisvara AS BIM projektijuht Silver Ader Ehituse tehnoloogiakonverentsil „BIM kui terviklik protsess”.

Silver Ader tegeleb RKASis igapäevaselt BIMi mudelitega ja digiehituse lahendustega. Samuti seisab ta selle eest, et RKAS saaks mudelitest ja digilahendustest kätte maksimaalse väärtuse.

RKASi hinnangul on BIM väga hea tööriist selleks, et saavutada projekti eesmärke. Samas pole see eesmärk omaette: BIM metoodika ja tehnoloogia kasutamine võimaldab lihtsalt projekti eesmärke saavutada suurema tõenäosusega. „Näiteks saame BIMi abil kvaliteetse projektdokumentatsiooni. Ka hoone ehitus- ja ekspluatatsiooni kulud ehk elukaare kulud on madalamad. Samamoodi aitab BIM püsida paremini eelarves ja ajagraafikus,“ tõi Ader näite näite järel.

Digitaalsete tööriistade kaudu saab automatiseerida ka kvaliteedikontrolli: jooniseid ei pea enam rõhutama joonistega, n.ö. otsi ei pea projektis ise kokku viima ega näpuga järge ajama. „Kõik hooned on nüüd rohkem läbimõeldud ja funktsionaalsemad, kaasa arvatud ehituslahendused,“ tundis Ader heameelt. 

Võimaldab hankeid ette planeerida

Aderi sõnul on RKASi koostöö nii projekteerijatega kui ka klientidega tõhustunud. „Meie klientidele on visualiseerimisel väga palju abiks olnud Tallinna Tehnikakõrgkooli virtuaalreaalsuse labori külastamine, mis on meil juba kujunenud tavapraktikaks. Käime seal iga projektiga mitu korda nii eel- kui ka põhiprojekti käigus veendumaks, et saame asjadest ühtemoodi aru ja vähendame nii hallide tsoonide tekkimist. See aitab vältida olukordi, millesse oleme mõnikord sattunud, näiteks kui hilises projekti staadiumis ärkab tellija klient üles ja avastab, et tehtu ei täida tema ootusi ja lahendus tuleb ümber teha. Selle vältimiseks on virtuaalreaalsuse keskkond ja inimesele reaalse objekti visualiseerimine väga oluline, sest meie kliendid ei ole ehitusinimesed, kes joonistest hästi aru saaksid,“ selgitas Ader.

Peale eelöeldu võimaldab BIM teha veel kiired mahaarvutusi heakorra- ja tehnohoolde hangete maksumuste hindamiseks ja seda juba projekteerimise faasis. „Meie haldus- ja hooldusosakond saab hankeid juba ette planeerida: millised on maksumused või mis on teede ja trasside mahud, kui palju on klaasfassaadi, avatavaid aknaid, seadmeid, kõiki neid elemente, mille peale tuleb tulevikus panna ressurssi ja planeerida hankeid,“ kommenteeris Ader.

Kui terviklik kogum hoone digitaalsest vastest on käes, siis selle kaudu on väga kiire ja lihtne ligipääs ka andmetele. Ja mitte lihtsalt andmetele, vaid need andmed on tegelikult siis juba masinloetavad ja masintöödeldavad, mis teeb tulevikus infosüsteemide kasutamise efektiivsemaks, sedastas ta.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785