Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 29. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjate soov Ukrainast ehitajaid tuua suur

Ehituses tellimusi on, töötajaid ei jätku, siseturul ei ole piisavalt oskustööjõudu.
Foto: Andras Kralla
Politsei- ja piirivalveamet pidi ukrainlastest ehitajate elamisloamenetluse peatama, sest sisserände kvoot olevat täis, vahendab töövahendamisega tegeleva ettevõte sõnu Postimees.

6. detsembril 2016 toimub Eesti Ehituskonverents 2016 -- ehitussektor muutuste tuules. Ehitussektori suursündmusel on tänavu fookuses muutused ehitussektoris tormiliselt muutuvas maailmas, arengusuunad ja tulevikutrendid 2017. aastal. 

Kuidas lahendada ehitustööde tähtaegu venitavat ja ettevõtete arengut takistavat tööjõu nappust arutavad vestlusringis Lemminkäinen Eesti AS endine tegevjuht Sven Pertens, Ametühingute Keskliidu juhatuse esimees Peep Peterson, Kutsekoja juhatuse liige, OSKA programmi arendusjuht TiiaRandma ja Telora E tegevjuht Tiit Kerem.  

Tutvu ehituskonverentsi programmiga ja registreeri.

Employe International OÜ juht Viktor Hütt märgib, et aastas on nende ettevõtte kaudu tulnud Eestisse umbes 50-60 oskustöölist.

„Ehituses on kraanasid püsti palju, tellimusi on, töötajaid ei jätku, siseturul ei ole piisavalt oskustööjõudu,” selgitas Hütt, kelle sõnul on ukrainlastel huvi Eestis töötamise vastu suur ning nad on siin ka hinnatud tööjõud.

Järgmisel aastal on näiteks ühe ehitusettevõtte tellimus töövahendusfirmale veelgi suurem, mistõttu kardab Hütt, et kvoodiprobleemid kasvavad veelgi. "Kui meil on vaja tööjõudu tuua, siis Ukraina on väga sobiv maa meile – riik, mis on suur, kus on kõik erialad sobival tasemel esindatud. Ukrainast tulevad väga motiveeritud inimesed, palgad on neil endal madalad ja riik on korrast ära, perekonnad tahavad toitmist," rääkis Hütt.

Tänavu on sisserände piirarvuks kehtestatud 1317, kuid siseminister on jaganud selle arvu veel omakorda kaheks – esimesel poolaastal võis anda 658, teisel poolaastal 659 elamisluba. Teise poolaasta kvoot on tõepoolest juba täis, kuid esimesest poolaastast jäi sadakond elamisluba „üle”.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785