Tartu Ülikooli uus õppehoone sai arhitektuurse lahenduse ja nime

Hoone arhitektuurne lahendus kannab nime ICONICUM ning selle autorite kollektiivi juht on Illimar Truverk
Hoone arhitektuurne lahendus kannab nime ICONICUM ning selle autorite...

2019. aasta sügisel valmib Tartu Ülikooli majandusteaduskonna, arvutiteaduste instituudi ning matemaatika ja statistika instituudi ühine õppe- ja teadushoone Delta. Hoone kavandatavaks mahuks on 10 966 m² kasulikku pinda, hoone eeldatav maksumus on 27,9 miljonit eurot.

Delta ehitatakse kesklinna, senise majandusteaduskonna hoone asemele ning seda ümbritsevatele kruntidele aadressidel Narva mnt 4, Narva mnt 10, Narva mnt 2b ja 2d. Hoone 10 966 m² kasulik pind vastab umbes 16 000 m² üldpinnale ning mahutaks hinnanguliselt rohkem kui 1500 tudengit.

Oktoobris toimus hoone nimekonkurss, kuhu laekus rekordiliselt 174 nimekavandit 125 erinevalt autorilt. Ettepanekute seast tegi valiku Tartu Ülikooli erinevatest spetsialistidest koosnev þürii, nimekomisjoni üksmeelse ettepaneku kinnitas ülikooli rektoraat.

Nimi Delta sobib þürii hinnangul muu hulgas ka näiteks seetõttu, et kolmnurga kujundina on see hästi seotud uue õppehoone arhitektuurse lahendiga ehk viitab maja kujule ja väljanägemisele kui ka näiteks seda et delta tähendus viitab kolmikule või kolmepoolsele koostööle ehk info- ja kommunikatsioonitehnoloogiale, majandusele ning matemaatikale-statistikale või ka kolmikule teadus-majandus-riik.

Nime autor on kinnisvaraosakonna arendustalituse peaspetsialist Erki Tamm. Teiste variantidena pakuti 174 variandi seas nimeks ka nt Iconicum, Innovaatikum, Logicum ja Sigma. Aga ka Pesa, Nurgik, SAMM ja ARMAS (viimased kaks viitavad majja kolivate üksuste esitähtedele).

Hoone arhitektuurne lahendus kannab nime ICONICUM ning see valiti valiti välja selle aasta aprillis kuue võistlustöö seast ning selle autorite kollektiivi juht on Illimar Truverk. Kuni 21. novembrini on hoone projekteerimistingimused Tartu linna kodulehel ka avalikul väljapanekul ning ettepanekuteks avatud.

 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed