Autor: Lauri Leet, kaasautor • 21. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suur ülevaade: mida toob uus valitsus ehitusse?

Riigi eelmine koalitsioonileping sõlmiti 2015. aasta aprillis, täna peaks allkirjad saama uus leping.
Foto: Andres Haabu
Täna allkirjad saanud uus koalitsioonileping sisaldab ehitusvaldkonna jaoks mitmeid eeldatavasti positiivseid ja ergutavaid punkte, ent paljud neist jäävad üldsõnaliseks.

Ettevõtlusminister Urve Palo kõneleb uue valitsuse ehitussektoriga seotud plaanidest lähemalt 6. detsembril toimuval Eesti Ehituskonverentsil.

Eesti Ehituskonverents 2016 -- ehitussektor muutuste tuules toimub SpaceX sündmustekeskuses.Ehitussektori suursündmusel on tänavu fookuses muutused ehitussektoris tormiliselt muutuvas maailmas, arengusuunad ja tulevikutrendid 2017. aastal.

Tutvu ehituskonverentsi programmiga ja registreeri.

Kolme erakonna läbirääkimistel loodud dokument „Loodava valitsusliidu aluspõhimõtted 2016-2019” sisaldab ehitus-, planeerimis- ja arhitektuuriküsimusi läbivalt üsna mitmes peatükis, ent nagu mitmed eksperdid on välja toonud, jäävad need üldsõnaliseks ja üldpilt eklektiliseks.

Edasi minnakse näiteks palju kõneainet saanud riikliku elamufondi plaaniga – täpsemalt on see kirjas nii majanduspoliitika kui ka kohalike omavalitsuste ja regionaalpoliitika peatükkides ning plaan ise on kirja pandud järgnevalt: „Loome meetme kohalike omavalitsuste elamufondi investeeringute toetamiseks.” Kahjuks ei selgu siit midagi konkreetsemat kõnealuse fondi mahtude ja ulatuse kohta. Samas kuna see on ka ainus lubadus, mida on mainitud koguni korduvalt kahes erinevas peatükis, võib ehk uskuda, et koalitsiooni tahe seda konkreetset lubadust ellu viia on tõsine ja taoline fond ka reaalselt luuakse.

Positiivselt, ent üsna üldsõnaliselt on kirjas ka plaan kohalike omavalitsuste peatükis, mille kohaselt suurendatakse riiklikke investeeringuid teedeehitusse. Samuti seisab lepingus lihtsalt: „Ehitame välja idapiiri.” Mis ajaks, mis ulatuses, millisel määral, seda täpsemalt kirjas pole.

Palju üldist majanduspoliitilist vaidlust tekitav laenukapitali kaasamine majandusse puudutab aga ilmselt ka just ehitussektorit, sest laenu lubatakse võtta pikaajaliselt tulutoovate taristuinvesteeringute rahastamiseks. Ehk siis veelkord, teede- ja infraehitus võiks raha, see tähendab lisanduvaid hankeid ja lepinguid juurde saada.

Ainus objekt, mille ehitamist või renoveerimist on lepingus konkreetselt mainitud, on Tallinna Linnahall, mis lubatakse koostöös Tallinna linnaga ehitada välja rahvusvaheliseks turismi- ja konverentsikeskuseks. See plaan on kõne all olnud juba aastaid, ehk seekord tõesti õnnestub.

Loodud koalitsioonileping on täies mahus loetav näiteks siit.

Järgneb ülevaade koalitsioonilepingu ehitusvaldkonda puudutavatest punktidest alapeatükkide kaupa.

II Majanduspoliitika, riiklikud investeeringud ja maksundus

Viime ellu olulisi riiklikke investeeringuid, sealhulgas:

Ehitame koostöös Tallinna linnaga välja rahvusvahelise turismi- ja konverentsikeskuse Tallinna Linnahallist.Loome meetme kohalike omavalitsuste elamufondi investeeringute toetamiseks.Ehitame välja lairiba jaotusvõrgu riigi, kohalike omavalitsuste ja erasektoriga koostöös.Teostame suuremahulisi taristu investeeringuid.Pikaajaliselt tulutoovate taristuinvesteeringute rahastamiseks kasutame tarvidusel täiendavat võõrkapitali.

VII Keskkond ja energeetika

Toetame elamute rekonstrueerimist tõhusama energiakasutuse saavutamiseks.

VIII Kohalikud omavalitsused ja regionaalpoliitika

Kiirendame reformimata riigimaade üleandmist kohalikele omavalitsustele.

Loome meetme kohalike omavalitsuste elamufondi investeeringute toetamiseks.Suurendame riiklikke investeeringuid teedeehitusse.

V Kultuur ja sport

Loome üleriigilise ruumilise planeerimise kompetentsi koondamiseks ministeeriumite-ülese ekspertkogu koostöös Eesti Arhitektide Liiduga.

X Siseturvalisus ja õigusruum

Ehitame välja idapiiri.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785