Ehitusmaterjalide turuülevaade: edukas kodumüük

Käesoleva aasta esimese poolaasta kokkuvõttes kasvas Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete ehitusmaterjalide müügikäive umbes 8%, kinnitab liidu tegevdirektor Enno Rebane.
Käesoleva aasta esimese poolaasta kokkuvõttes kasvas Eesti Ehitusmaterjalide...

Kui eelmisel aastal oli teises kvartalis plussmärgiline eksporditulemus ja tagasiminek tulenes kodumüügist, siis tänavu on vastupidi – eksport on õige veidi andnud tagasi ning edukas kodumüük aidanud plussi ka kogutulemuse, kirjutab Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor Enno Rebane poolaasta kokkuvõttes.

Üldiselt võib ka eksporditulemusega rahul olla, sest paljud ettevõtted on ekspordimahtu kasvatanud. Kahjuks pole nii rõõmustavad finantstulemused. Viimasest üheksast kvartalist kaheksal on ehitusmaterjalide hinnaindeks olnud negatiivne.

Käesoleva aasta esimese poolaasta kokkuvõttes kasvas Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete ehitusmaterjalide müügikäive umbes 8% - 209 miljoni euroni.

Meetrites ja tonnides mõõdetuna on kõik ehitusmaterjalide rühmade plussis, välja arvatud sillutuskivid. Teistest enam on kasvanud betoonielementide, betoonisegude, seina- ja soojustusmaterjalide ning liiva müük. Veidi vähem on teistega võrreldes kasvanud killustiku, katusematerjalide, kuivsegude ja avatäidete müük.

2016. a esimesel poolel eksporditi toodangut 75 miljoni euro eest, see on ligikaudu 2% vähem kui mullu. Suurema osa toodangust ekspordib ventilatsioonitoodete valmistaja AS ETS NORD ning avatäidete tootjad AS Metus-Est ja OÜ T-Tammer ja AS Saajos.

Edukate eksportijatena paistavad silma betoonelementide valmistajad AS TMB, AS Lasbet Tootmine, AS Muuga Betoonelement ja AS E-Betoonelement, tubli osa läheb eksporti ka AS Betoneksi toodangust. Üle poole toodangust viisid Eestist välja avatäidete tootjad AS Viking Window ja AS Saku Metall, lubjakivitoodete valmistaja AS Nordkalk, poorbetoontoodete tootjad AS Aeroc Jämerä ja OÜ VKG Plokk, katusekivide pakkuja OÜ Monier ning plasttorude valmistaja AS Haka Plast.

Suurima kogukäibega, samuti suurima eksportkäibega on vuugihermeetikute ja ehitusvahtude tootja Krimelte OÜ.

Osale arutelus

  • Enno Rebane, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed