20. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusmaterjalide turuülevaade: edukas kodumüük

Käesoleva aasta esimese poolaasta kokkuvõttes kasvas Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete ehitusmaterjalide müügikäive umbes 8%, kinnitab liidu tegevdirektor Enno Rebane.
Foto: Eiko Kink
Kui eelmisel aastal oli teises kvartalis plussmärgiline eksporditulemus ja tagasiminek tulenes kodumüügist, siis tänavu on vastupidi – eksport on õige veidi andnud tagasi ning edukas kodumüük aidanud plussi ka kogutulemuse, kirjutab Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor Enno Rebane poolaasta kokkuvõttes.

1. Krimelte OÜ 38,1

2. AS Saint-Gobain Ehitustooted 13,7

3. AS E-Betoonelement 12

4. AS ETS NORD 11,2

5. AS TMB 9,8

6. AS Rudus 9,2

7. AS Pipelife Eesti 9,2

8. AS Lasbet Tootmine 8,2

9. OÜ T-Tammer 7,7

10. AS Talot 6,9

11. AS Metus-Est 6,7

12 AS Nordkalk 6,7

13. AS Viking Window 6,2

Üldiselt võib ka eksporditulemusega rahul olla, sest paljud ettevõtted on ekspordimahtu kasvatanud. Kahjuks pole nii rõõmustavad finantstulemused. Viimasest üheksast kvartalist kaheksal on ehitusmaterjalide hinnaindeks olnud negatiivne.

Käesoleva aasta esimese poolaasta kokkuvõttes kasvas Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete ehitusmaterjalide müügikäive umbes 8% - 209 miljoni euroni.

Meetrites ja tonnides mõõdetuna on kõik ehitusmaterjalide rühmade plussis, välja arvatud sillutuskivid. Teistest enam on kasvanud betoonielementide, betoonisegude, seina- ja soojustusmaterjalide ning liiva müük. Veidi vähem on teistega võrreldes kasvanud killustiku, katusematerjalide, kuivsegude ja avatäidete müük.

2016. a esimesel poolel eksporditi toodangut 75 miljoni euro eest, see on ligikaudu 2% vähem kui mullu. Suurema osa toodangust ekspordib ventilatsioonitoodete valmistaja AS ETS NORD ning avatäidete tootjad AS Metus-Est ja OÜ T-Tammer ja AS Saajos.

Edukate eksportijatena paistavad silma betoonelementide valmistajad AS TMB, AS Lasbet Tootmine, AS Muuga Betoonelement ja AS E-Betoonelement, tubli osa läheb eksporti ka AS Betoneksi toodangust. Üle poole toodangust viisid Eestist välja avatäidete tootjad AS Viking Window ja AS Saku Metall, lubjakivitoodete valmistaja AS Nordkalk, poorbetoontoodete tootjad AS Aeroc Jämerä ja OÜ VKG Plokk, katusekivide pakkuja OÜ Monier ning plasttorude valmistaja AS Haka Plast.

Suurima kogukäibega, samuti suurima eksportkäibega on vuugihermeetikute ja ehitusvahtude tootja Krimelte OÜ.

Autor: Enno Rebane, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785