Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 10. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tootja: plussenergiahoone ruutmeetri ehitushind ei pea ulatuma üle 1000 euro

A-klassi energiamärgisega hoone energiatõhususe arv on -6kWh/m2 aastas.
Foto: Festeco
Fasteco OÜ esimene 90-ruutmeetrine plussenergiamaja on Põllkülas asuva eramu, millele on väljastatud A-klassi energiamärgis ning mille energiatõhususe arv on -6kWh/m2 aastas. Hästi ette valmistatud ja planeeritud tegevustega täisvalmiduses hoone ehitushinnad algavad ettevõtte kinnitusel 1000 eurot brutoruutmeetri kohta.

Lokaalsete taastuvenergia tootmisseadmete abil toodetakse hoones rohkem energiat kui aasta jooksul tarbitakse ning kogu ülejääk müüakse võrku. Esimesed kasutuskuud on näidanud, et hoone energiabilanss jääb aasta lõikes mitmesaja euro ulatuses plussi, teatas ettevõte. Valminud 90-ruutmeetrises eramus on kolm magamistuba, avatud köögiga elutuba, panipaik ning saun ja pesuruum. Lisaks eraldi sissepääsuga tehnoruum.

Ehitusele eelnes pool aastat inseneritööd, mille käigus arvutati välja, milline on hoone energiavajadus, millised kütte ja jahutuskulud. Teisalt leiti, kui palju vajalikku suudab maja ise tagasi toota. Ruumide paigutust ja varikatuste-terrasside asukohti planeeriti väga täpselt, et energiat tubade üleliigsele kütmisele või jahutamisele poleks vaja kulutada. „Kohe alguses võtsime suuna funktsionaalse ja detailideni läbi mõeldud plussenergiamaja poole,” selgitab Fasteco juhatuse liige Oliver Lehtmets.

Kui üldjuhul on levinud arusaam, et liginull- ja plussenergiahoonete ehitusmaksumus on väga kõrge, siis Fasteco ehitatud plussenergiahoone tõestab ettevõtte kinnitusel vastupidist – hästi ette valmistatud ja planeeritud tegevustega täisvalmiduses hoone ehitushinnad algavad 1000 eurot brutoruutmeetri kohta. Eramu seinte soojusjuhtivusarv (U-arv) on 0,10W/m2·K ja õhulekkearv 0,64m3/(h·m2).

Fasteco OÜ on Eesti kapitalil põhinev ettevõtte, kes tegeleb pluss- ja liginullenergiahoonete projekteerimise ja ehituse peatöövõtuga.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785