19. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millele pöörata tähelepanu põrandakütte valikul?

Foto: Uponor
Soe põrand on mugavus, mis on tänasel päeval kättesaadav kõigile – nii uue maja ehitajale kui ka vana korteri renoveerijale. Kvaliteetne ja läbimõeldud põrandaküttesüsteem tagab toasoojuse, ühendades nutikalt mugavuse ja energiasäästu.

Hoone- ja taristulahenduste pakkuja Uponor on välja töötanud põrandakütte ja –jahutuse automaatika, mis säästab maksimaalse mugavuse juures lõpptarbija kulusid. Uponor Eesti OÜ vee- ja küttelahenduste eksperdi Jüri Püssi sõnul sisaldab terviklik põrandakütte ja -jahutuse juhtsüsteem kõike vajalikku alates pealevoolutemperatuuri monitooringust kuni seinatermostaadini. 

„Põrandaküte peab olema iseõppiv ning nutikas nagu Uponori Smatrix, mis põhineb arendatud ainulaadsetel tarkvaraalgoritmidel ning hõlmab ruumide juhtseadmeid nii juhtmeta kui ka juhtmega ühenduste jaoks,“ selgitab Jüri Püss. „Lisaks mugavusele pakub Smatrix olulist energiasäästu, kuna temparatuuride ja kütmise tasakaalustus toimub pidevalt ning automaatselt.“  

Põrandaküte ilma automaatikata on poolik lahendus

Sageli jäetakse põrandakütte paigalduse puhul ära automaatika osa, üritades selle arvelt kokku hoida. See ei ole aga eksperdi hinnangul väga mõistlik: „Ka uusarenduste puhul jätavad arendajad tihti hinnale rõhudes automaatika paigaldamata ning heauskne ostja ei tea seda nõuda. Põrandaküte ilma automaatikata on poolik lahendus!“Uponori automaatse tasakaalustuse tehnoloogia reguleerib ise energia väljastamist, et saavutada parim mugavustase. Lahendus säästab energiat kuni 6% võrreldes muude ruumipõhise juhtimissüsteemidega, 12% võrreldes tasakaalustamata süsteemidega ning 20% võrreldes tasakaalustamata süsteemidega, millel puudub ruumipõhise juhtimise funktsioon. See tehnoloogia asendab kõik käsitsi seadistamise toimingud: enne ega pärast paigaldamist ei ole tarvis teha ümberarvutusi ega süsteemi reguleerida.Kuna kodud vajavad üha rohkem ka jahutussüsteemi, hõlmab Smatrix integreeritud jahutuslahendust, vajamata seejuures niiskusandurit. Tänu sellele vähenevad kulud ning koordineerimisele ja programmeerimisele kuluv aeg. Mõõtes ja optimeerides pidevalt vajalikku energiahulka ning -kulu, tagab juhtsüsteem mugava sisekliima.

Smatrixi paigaldamine, seadistamine ja hooldamine on nii lihtne, et elektrikut selleks vaja ei ole.

Vähem juhtmeid ja lihtne seadistamine paigaldamisel säästab aega ning raha.

Samuti ei kulu aega automaatika hooldusele.

Ainulaadne tehnoloogia ei vaja süsteemi käsitsi tasakaalustamist.

Täisautomaatne nutikas lahendus on väga säästlik, suurendades samal ajal mugavust.

Automaatne tasakaalustus kohaneb kiiresti süsteemi ja hoone kõigi muudatustega.

Probleemide esinemisel aitab Uponori tehiline tugi nii enne kui ka pärast süsteemi paigaldamist. 

Automaatne tasakaalustus optimeerib temperatuuri reaalajas

Automaatne tasakaalustus jälgib pidevalt olude muutumist nii hoones kui ka õues. Tänu Uponor Smatrixi nutikale reguleerimis- ja kohanemisfunktsioonile kasutab kütte- või jahutusseade alati õiget energiakogust.Uponor Smatrix ruumipõhise juhtseadme standardvarustus võimaldab teha nii juhtmeta kui ka juhtmega ühendusi ning sellega saab kütet ja jahutust juhtida usaldusväärse raadioühenduse kaudu. Tänu sellele on lihtne vanu süsteeme moderniseerida, jättes puutumata ruumide seinad ja põranda. Lisaks on Smatrix süsteeme lihtne sobitada olemasolevate seadetega. See võimaldab ka vanemat süsteemi automaatselt tasakaalustada, et kütte- ja jahutuslahendus oleks mugav ning energiasäästlik. Lahendus hõlmab muuhulgas mugavat puuteekraani ja samuti saab kütet ja jahutust juhtida ning temperatuuriandmeid ja energiatarvet jälgida nutirakenduse U@home kaudu. 

„Katse-eksituse meetodil põhinev käsitsi tehtav tasakaalustus võtab aega ja on paigaldajale ebamugav, seevastu automaatne tasakaalustus optimeerib regulaarselt iga ruumi kütteringi ja arvutab välja energiahulga, mis tagab ruumis viibijale pidevalt mugava temperatuuri. Isegi kui vahetate põrandakatet, kohaneb tasakaalustusfunktsioon automaatselt, et pakkuda soovitud mugavust kõige säästlikumal moel,“ selgitab ekspert Jüri Püss. „Kui ka kliendil puuduvad teadmised olemasoleva süsteemi kohta, suudab Smatrix kogu kütte- ja jahutuslahenduse jõudlust hõlpsasti ning kiiresti parandada. Automaatse tasakaalustuse funktsioon annab täiusliku ja nutika soojusjaotuse alatiseks.“

Vähem juhtmeid, rohkem mugavust

Uponor Smatrix on ettenägelikult varustatud ka diagnostikafunktsiooniga, mis leiab üles mugavustemperatuuri saavutamist segavad probleemid. See muudab veaotsingu kiireks ja lihtsaks ning loomulikult vähendab ka energiatarvet.Rahvusvaheline juhtiv hoone- ja taristulahenduste pakkuja Uponor on välja töötanud tehnoloogiad ja lahendused ohutu joogiveesüsteemi, energiasäästliku põrandakütte ja -jahutuse ning usaldusväärse taristu jaoks. Ettevõtte lahendused on müügil enam kui 100 riigis. Uponor on noteeritud NASDAQ OMX Helsinki börsil.

Loe lisa Uponori põrandakütte ja –jahutuse automaatika kohta: uponor.ee/smatrix

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785