Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 4. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merko jääb kasumlikkuse paranemisega rahule

Foto: Raul Mee
Merko Ehituse teise kvartali müügitulu oli 58,7 miljonit eurot, EBITDA 3,4 miljonit ja kasum enne makse 2,4 miljonit eurot. Ettevõtte puhaskasum kasvas aastaga ligikaudu 11 protsenti 1,8 miljonile eurole, kuid käive kukkus teises kvartalis ligi 17 protsenti.

Teise kvartali brutokasumimarginaal kasvas 9%-ni ning kontsernil on kehtivaid ehituslepinguid 279 miljoni euro eest, teatas Merko.

Merko käive langes poole aastaga aastases võrdluses 9,2 protsenti 105,6 miljonile eurole ning puhaskasum 24,6 protsenti 1,8 miljonile eurole. Ettevõte teatas, et on 6 kuuga müünud 159 korterit kogumaksumusega 17,4 miljonit eurot (käibemaksuta) ning teises kvartalis 58 korterit kogumaksumusega 6,0 miljonit eurot (käibemaksuta).

„Oleme rahul kasumlikkuse parandamisega – teise kvartali brutokasumimarginaal 9% on mõneti üle ootuste ja parem kui aasta tagasi. Arvestades ehitustellimuste üldist madalseisu, võib rahule jääda ka teises kvartalis sõlmitud uute lepingute mahuga ning ehituslepingute portfelli jääk on meil täna suhteliselt tugev. Ka esimeses kvartalis omandatud Norra ettevõtte integratsioon on läinud plaanipäraselt,“ ütles AS Merko Ehitus juhatuse esimees Andres Trink.

„Meie esimese poolaasta müügitulu on tagasi hoidnud ehitustööde planeeritust aeglasem käivitumine mitmel objektil eelkõige tellijapoolsete muudatuste tõttu kas projektlahendustes või objekti valmimisgraafikus. Samuti jäi uute lepingute osakaal müügitulus oodatust väiksemaks tulenevalt Baltikumi ehitusturu madalseisust uute riigi poolt tellitavate hoonete ja infraehituse tellimuste osas, mis on kestnud juba paar aastat.  Läti ja Leedu ehitusteenuste müügitulu osakaalu vähenemine esimesel poolaastal on olnud ootuspärane, kuna eeskätt Lätis valmis eelmisel aastal mitu suurt objekti ning tööde mahud on tänavu väiksemad."

"Praegu toetab ehitusturgu suures osas elamuehitus, ent jätkame aktiivselt ehitushangetel pakkumiste tegemist kõigil turgudel, kus tegutseme, sealhulgas teedeehituse ja muude infrastruktuuri projektide hangetel Eestis,“ lisas Trink. 

Uusi lepinguid ligi 90 miljoni väärtuses

Kontserni teise kvartali müügitulu oli 58,7 miljonit eurot, EBITDA 3,4 miljonit, kasum enne makse 2,4 ning puhaskasum 1,7 miljonit eurot. 2016. aasta 6 kuu müügitulu oli 105,6 miljonit eurot, EBITDA 4,6, kasum enne makse 2,7 ning puhaskasum 1,8 miljonit eurot. 6 kuu puhaskasumit mõjutas tulumaksukulu summas 0,9 miljonit eurot, sh teises kvartalis arvestatud täiendav tulumaksukulu dividendidelt summas 0,6 miljonit eurot, selgub ettevõtte auditeerimata tulemustest.

Tänavu teises kvartalis sõlmisid kontserni ettevõtted uusi ehituslepinguid kogumahus 87 miljonit eurot, sealhulgas Eestis Juuliku liiklussõlm, Viru jalaväepataljoni tehnikapark, Leedus Radisson Blu Hotel Lietuva laiendus ning Lätis laohoonete kompleks Riias.

Mai lõpu seisuga oli kontserni teostamata tööde jääk 279 miljonit eurot. Teises kvartalis olid suuremad töös objektid Eestis juuni algul avatud Hilton Tallinn Park hotell, Maakri Kvartal, Mustamäe tee 3 büroohoone, Öpiku Maja, T1 kaubanduskeskus, Tallink Tennisekeskus, Bauhaus Rocca al Mare kaubamaja ning Lennujaama trammiliin.

Lätis olid suuremateks töös objektideks Riia lähedal Pinkis asuva lasteaia- ja koolimajakompleks ning Riia lennujaama reisijate terminali teine etapp, Leedus Kauno/Algirdo büroopindadega elamukompleks ja Narbuto 5 büroohoone.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785