Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 6. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Exploreri meediafassaad sündis päikesevarjestusest

Foto: Eiko Kink
Tallinnas linnahalli naabruses asuva ärihoone Explorer ehitamisel püstitas kõige suurema väljakutse LED-paneelidega fassaadilahendus, kinnitavad nii arendaja, ehitaja kui arhitekt. Mõte ainulaadne fassaad ehitada sündis päikesevarjestuse kallal nuputades.

Hoone kõiki fassaade katavad LED-paneelid, mis võimaldavad kuvada 360 kraadi ulatuses nii staatilist kui liikuvat pilti. Sisuliselt on kogu hoone fassaadi võimalik kasutada suure ekraanina. 

Capital Milli ehitusjuhi Silver Neemelo sõnul nähti hoone projekteerimisel enim vaeva fassaadilahenduse päikesevarjestusega – juba projekteerimise lähteülesandes ja arhitektuurikonkursil oli kirjas, et hoonele tuleb projekteerida väline päikesevarjestus, et tagada parem kontori sisekliima ning hoida kokku hilisematelt jahutuskuludelt.

Projekteerimisel kasutati TTÜ abi, et paigaldada võimalikult varjestav, kuid samas siiski hea väljavaate tagav lahendus. Lisaks varjestusele panustati talviste küttekulude kontrolli all hoidmiseks fassaadi soojajuhtivusse (väärtus hoone fassaadil 0,6 W/m²K kohta).

Neemelo sõnul sooviti lisaks päiksevarjestusele teha hoonet veelgi silmapaistvamaks, mille tulemusel tekkis mõte paigaldada varjestuse sisse LED-valgusribad. "Töötasime lahenduse välja koostöös arhitekti ja ehitajaga pärast projekteerimistööde lõppemist. Fassaadile on paigaldatud umbes 105000 RGB LED-riba, mis on kõik peidetud päikesevarjestuslamellidesse,“ selgitas Neemelo.

AS YIT Ehituse ehitusdirektor Toomas Rapp märkis, ethoone ehitamisel oli keerulisemaiks väljakutseks alumiiniumfassaadi päiksesirmide kinnitamine, ehk vajaliku sõlme väljatöötamine koostöös fassaadiehitajaga METEK Alumiinium. “Teostada sõlm selliselt, et ei tekiks fassaadi külmasilda, oli väljakutse," märkis Rapp. "Fassaadi juures oli keeruline veel meediafassaadi tehniline lahendus – sellist suurt LED-ekraani lähiümbruses ega Skandinaavias kuskil loodud pole,” märkis Rapp.

Maja projekteerinud arhitekt Tormi Soovälja sõnul oli hoone fassaadi varjestuse ja valgustusega tegelemine huvitav. "Uuenduslik oli LED-valgustite paigaldamine fassaadilamellidesse. Levinud on LED-ekraanide eraldi kinnitamine fassaadile, Exploreri puhul on aga juhitavad LED-valgustid integreeritud hoone fassaadielementidesse,” märkis Sooväli.

"Hoone parema sisekliima tagamiseks kaeti klaasfassaadid vertikaalsete ja horisontaalsete lamellidega. Selline kogu fassaadi ulatuses varjestuse kasutamine ei ole büroohoonete puhul levinud," rääkis Sooväli. 

Loe Exploreri ärimaja uuenduslikest ideedest pikemalt Äripäevast. 

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785