Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 2. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kortermaja Lasnamäel kerkib paberivabalt

Virbi kortermajad
Foto: Nordecon
Lasnamäele kerkiva kortermaja Central Residence ehitamine on paberivaba – kõiki protsesse nii planeerimisel kui ehitusplatsil juhitakse tahvelarvutist, kasutades BIM-tehnoloogiat.

Central Residence’i arendaja Liven Kinnisvara ja maja ehitaja Nordeconi edukas koostöö BIMi kasutamisel ja arenduse esimese etapi Virbi 8 rajamisel, viis loogilise jätkuna lepingu sõlmimiseni ka teise etapi ehitamiseks. 

Liven Kinnisvara partneri Andero Lauri sõnul kasutatakse BIM-i tehnoloogiat kõigi projektide puhul.

 “BIM muudab kogu ehitusprotsessi läbipaistvamaks, sest võimaldab välja arvutada, mida, kui palju ja kuhu kulub ning seetõttu mingit raiskamist ei toimu,” ütles Laur. “BIM on end maailmas tõestanud tulevikutehnoloogia, mida ärksamad Eesti ettevõtted kasutavad juba täna. Olen täiesti kindel, et BIM on ehitusvaldkonna tulevik ja on vaid aja küsimus, kui see asendab konventsionaalsed ehitustavad. Soome, USA ja Ühendkuningriikide kogemus on seda selgelt tõestanud.”

BIMi (ingl. k - building information modeling) kasutamine ehituse igas etapis ideest igapäevase majandamiseni võimaldab oluliselt säästa nii raha kui keskkonda ning varakult täpselt teada, milline maja välja näeb ja mis on selle kulud.

Central Residence’i esimeses etapis valmiva viiekordse hoone puhul tehti Eesti ehitusajalugu, kui mitu kuud enne ehitustegevuse algust oli välja müüdud üle kahe kolmandiku korteritest. Klientide tagasiside põhjal olid tähtsaimateks argumentideks Virbi tänava soodne asukoht ning mugav ühendus, samuti kõrge ehitus- ja viimistluskvaliteet ning erilise rõhu asetamine turvalahendustele. BIM-tehnoloogiate kasutamine ja Nordeconi nimi usaldusväärse ehitajana mängis arendaja sõnul samuti suurt rolli.

Central Residence’i arhitekt on Raiko Reinson. Hoonekompleksis on kokku pea 11 000 m2 brutopinda. Laagna tee äärde kerkiva 16-kordse hoone esimesel korrusel saavad olema äripinnad ning järgmistel korrustel kokku 75 korterit. Lepingu maht on ligi 6,5 miljonit eurot koos käibemaksuga.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785