Autor: Eva Kiisler • 24. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VAATA PILTE! Kergkruusatehas tähistas juubelit

Tehase asutajad (vasakult) Jüri Rass, Hillar Joon, Eero Rändma ja Eero Kotli.
Foto: Sven Tupits
Kergplokkidest müürimaterjali sünonüümiks saanud fibo-plokkide ja silluste valmistaja Fibo Exclay tähistas Häädemeestel tehase veerandsajandat sünnipäeva.

Külaliste seas viibisid ka Eestisse kergkruusatööstuse rajamise idee autorid, praegu arhitektuuribüroos Novarc tegevad Hillar Joon ja Jüri Rass ning peamised teostajad, hetkel samuti Novarci ridadesse kuuluv Eero Kotli ja tehase pikaaegne juht, praegu Paikre OÜnõukogu liige Eero Rändla.

Seoses tehase käivitamisega sai keramsiit ka eestipärase nime kergkruus.

Ettevõtte nimeks sai AS Fibo ExClay Eesti, viitega kaubamärgile ja keramsiidile. Ettevõte on läbi aegade tegutsenud veel  AS Optirox ja maxit Estonia AS ärinimede all. Alates  2009. aastast kuulub Häädemeeste tehas Saint-Gobaini kontserni.

Hiilgeaegadel on tehases ametis olnud 140 inimest, praegu annab tehas tööd 13 inimesele.

Kergkruusa tehases enam ei toodeta. Tehas jätkab Fibo-plokkide ja silluste valmistamist, sobiva fraktsiooniga toore imporditakse mujalt Euroopast. 

Pärast ehitusbuumile järgnenud langust on plokkide müügi- ja tootmismahtaasta-aastalt stabiilselt kasvanud.Suurem osa tehases valmistatud plokkidest müüakse Eesti turul, kuid suureneb ka eksport Lätti ja Leetu. 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785