Juristid: abstraktseid mõisteid ehituslepingutes tuleks vältida

Merko Ehitus peajurist Mihkel Mugur ja Advokaadibüroo Sorainen vandeadvokaat ja partner Urmas Volens  Foto: Raul Mee

Ehituslepingutesse tuleks nii vähe kui võimalik sisse kirjutada abstraktseid ja üldisi mõisteid, nagu „hea ehitustava”, soovitas advokaadibüroo Sorainen jurist, vandeadvokaat Urmas Volens tänasel Eesti Ehituskonverentsil.

„„Hea ehitustava” on selline üldine abstraktne mõiste, mis tavaliselt lepingusse sisse kirjutatakse, ent millega võib vaidluste puhul probleeme tekkida. Mida vähem jääb lepingutesse sääraseid üldmõisted, seda parem,” väljendas Volens veendumust.

Juristid tõid konverentsil välja, et vaidlusi on ehituses viimastel aastatel üldiselt jäänud vähemaks. AS Merko Ehitus peajurist Mihkel Mugur selgitas, et suures osas aitas siin paremuse suunas liikuda parandatud hankesüsteem. „Väide või müüt, et ehitatakse juristide abil mitte kelludega, tekkis 2009. ja 2010. aastal, mil esines palju ehituse riigihangete vaidlusi. Need tekkisid, kuna tollases uues riigihangete seaduses oli säte, mis kohustas hankijaid kontrollima pakkujate litsentse kõikides tegevusalades, mis selles hankes esinesid, ükskõik kui vähe need selle hankega konkreetselt seotud olid. Kolme aasta jooksul see viga kõrvaldati ning suur osa hankevaidlusi jäid olematuks.”

 

 

Ehitamisele ei jagu piisavalt tähelepanu

Urmas Volens tõi välja tähelepaneku, et ehituslepingutes on tihti just juriidilised teemad ülereguleeritud, aga konkreetsemad ehitusega seotud küsimused jäävad samas lepingutes alaesindatuks. „Teemad nagu „vastutus” ja „vääramatu jõud” kirjutatakse põhjalikult lahti, samas see, mis on ehitustegevuse peamine eesmärk -- milline peaks kerkiv hoone või rajatis tulema ja kuidas seda rajada, sellele ei pöörata piisavalt tähelepanu.”

Uue riigihangete seaduse sätte suhtes, kus esineb uus hankemenetluse liik -- innovatsioonipartnerlus -- jäi Mihkel Mugur äraootavale seisukohale. „Eks näha on, kuidas see tööle hakkab, aga minu hinnangul annavad võimalikud subjektiivsed momendid seaduses tahtmise korral uuteks vaidlusteks aluse. Innovatsiooni peaks rakendama pigem projekteerimise faasis varem,” sõnas Mihkel Mugur.

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785