12. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kui palju saab muuta korteri planeeringut ehituses?

Autor: Meeli Küttim
Ehitusele tasub kaema minna, kui on tehtud muudatusi võrreldes originaalprojektiga, et kontrollida, kas muutused on valminud soovitud kujul.

"Muuta saab praktiliselt kõike. Piiranguks on ainult hoone väline arhitektuur."

Eco Advice tegevjuht Anton Nikitin

ASi Pro Kapital Eesti müügijuht Karmo Karelsoni sõnul on uue korteri soetamise puhul loomulik, et tulevast kodu soovitakse oma käe järgi muuta - selles peitub uusehitise eelis vanemate ja n-ö teise ringi korteritega võrrreldes.

"Projektist erinevaid lahendusi küsitakse üldiselt pea pooltel juhtudel," lisas ta. Nende mahtu aga ei ole võimalik määrata - mõni  teeb sisekujundajaga kogu sisu ja planeeringu ümber, mõni piirdub ainult värvitooni valimise või pesade lisamisega. "Valdav osa jääb selle kahe äärmuse vahele," lisas ta.

Karelson soovitas meeles pidada, et alates ehituse algusest võib olla muudatussoovide realiseerimisel ajaliselt piiratud, kuna kord juba valmis tehtud asja on kulukas ümber teha. "Kui ostja soovib muudatusi, siis professionaalne müüja koostab selleks kalkulatsiooni ning see kinnitatakse kirjalikult," rääkis ta.

Eco Advice'i tegevjuht Anton Nikitini sõnul saavad nende kliendid muuta planeeringut ja siseviimistlust vastavalt oma soovile. Kui maja on projekteerimise faasis, on kliendil rohkem võimalus saada oma soovidele vastav korter. "Muuta saab praktiliselt kõike. Piiranguks on ainult hoone väline arhitektuur."

Kui maja juba ehitatakse, saab muuta planeeringut ning siseviimistlust, kuid tekib rohkem piiranguid. "Nimelt ei saa muuta kandvate seinte ning sanitaarsõlmede asukohti, mis dikteerivad tihti ülejäänud korteri planeeringu," lisas Nikitin.

Autor: Mariliis Pinn Äripäeva kaasautor

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785