Autor: Sulev Senkel • 8. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tederi arenduse ehitust hakkab juhtima Astlanda

Foto: Admiraliteedi arenduse AS
Juunis kuulutas kinnisvaraettevõtja Hillar Teder välja talle kuuluva Admiraliteedi arenduse uue rahvusvahelise arhitektuurikonkursi. Ehitusuudised uuris, millal on oodata tulemusi ning kuidas on suve jooksul projektiga edasi mindud.

Hillar Tederi sõnul Admiraliteedi arenduse arhitektuurikonkurss veel käib ning tulemusi on oodata oktoobris. Kuid ta lisab, et on ise aktiivsest juhtimisest mõneks ajaks kõrvale astunud ning võtnud projekti juhtima pikka aega E.L.L Kinnisvaras töötanud Aldo Daponi, kes on arengutega paremini kursis.

Dapon rääkis Ehitusuudistele, et on Admiraliteedi keskuse projektiga seotud ametlikult selle aasta juuli kuust ning esimestel kuudel on olnud kiire aeg arenduse vajalike protsesside käimalükkamisega, kuid on nõus lahkelt selgitama senisid arenguid.

Ehitusuudiste teada on Teil olemas arenduse ehituse projektijuhtimisleping. Kas vastab see tõele ning kellega on leping sõlmitud?

Ehituse projektijuhi leidmiseks viisime käesoleva aasta juunis-juulis läbi konkursi, mille tulemusena sündis otsus jätkata koostööd Astlanda Ehitusega. Ehituse projektijuhtimisleping sõlmiti augusti lõpul, mille kohaselt Astlanda osaleb kogu arendusprotsessis nii tellija nõustajana projekteerimise korraldamises, kui hakkab täitma ka ehituse peatöövõtja kohuseid.

Mis on esmane lepingusumma?

Kuna hoonekompleksi projekteerimine on täna faasis, kus väga täpset lõppmaksumust on raske määrata, on Astlandaga kokku lepitud kogu objekti lõpliku maksumuse kujunemise põhimõtted. Ehitajaga sõlmitud projektijuhtimislepingu kohaselt jääb lepingulise töömahu sihtmaksumus suurusjärku 100 mEUR.

 

 

Info Admiraliteedi ala Arhitektuurikonkrsi kohta on täpsemalt üleval ka Eesti Arhitektide Liidu kodulehel.

 

 

Kas on lõplikult teada ka arhitektuurne lahendus ning kes võitis arhitektuurikonkursi?

Konkurss rajatava hoonekompleksi parima arhitektuurse lahenduse leidmiseks on hetkel käimas. Arhitektuurikonkursile esitas osalustaotluse 22 arhitektuuribürood Eestist, Soomest, Inglismaalt ja isegi Portugalist.

Kvalifitseerimiskomisjon valis nende seast välja 7 bürood, kes esitavad oma võistlustööd 28. septembriks 2015.a. Otsuse parima lahenduse väljaselgitamiseks langetab konkursi žürii käesoleva aasta oktoobrikuu esimeses pooles.

Meie arvates on ääretult oluline Tallinna mereäärse ala tallinnlastele ning Tallinna külalistele meeldivaks ajaveetmiskohaks muutmine. Seetõttu on ka meie poolt korraldatava konkursi võistlustöö ülesandeks lisaks hoonekompleksile ka kompleksi ümbritseva avaliku linnaruumi kujundamise ideede väljapakkumine. Konkursi läbiviimise eesmärgiks on leida väärikas lahendus Tallinna kesklinna „uue keskuse“ rajamiseks.

Millal ehitustegevusega alustatakse ning mis on esimane valmimistähtaeg?

Ehituse ettevalmistustöödega on alustatud. Käesoleval hetkel on käimas projekti maa-aluse osa ehitamiseks vajaliku tugiseina rajamine, millega paralleelselt teostatakse ka hoonealuse süvendi väljakaevamist. Ettevalmistustöid alustati käesoleva aasta juulikuus. Täna seatud eesmärkide kohaselt on planeeritud projekti valmimise tähtajaks 2017 aasta lõpp.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785