1. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitussektor jäi palgakasvust ilma

Foto: Maliha Mannan
Statistikaameti andmetel kiirenes palgakasv tänavu teises kvartalis 5,8 protsendini, keskmine palk oli 1082 eurot. Palgad on jõuliselt kasvanud nõrgale majanduskasvule vaatamata, viidates madalast tööpuudusest ning tööealise rahvastiku vähenemisest tulenevate pingete jätkumisele tööturul, ent ainukesena ei tõusnud ameti teatel palk ehituses.

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütiku Erki Lõhmuste hinnangul oli majandusharude lõikes palgakasv olnud üsna eripalgeline, kasvades kiiremini madalama palgaga harudes. Samuti on olnud keskmisest kiirem palgakasv finantssektoris ning info ja side sektoris, kus olukord on majanduse keskmisest veidi parem.

Riiklike palgakokkulepete tõttu kasvasid jõuliselt ka tervishoiu- ja haridussektori palgad. Ainsana langes palk ehituses, kus vähenevad ehitusmahud sunnivad kulusid kokku tõmbama ning lisaks palkadele on vähendatud ka töötajate arvu.

"Palgatöötajate jaoks on arengud olnud soodsad, sest lisaks kiirele sissetulekute kasvule on ka hinnad viimase aasta jooksul langenud. See on suurendanud palga ostujõudu ja elanike tarbimisvõimet. Ettevõtete jaoks olukord nii hea ei ole, sest kesise majandusaktiivsuse tingimustes on lisandväärtuse jaotus üha enam palgatulu poole kaldu. Ettevõtete kasumid on langenud alates 2013. aasta lõpust ning on

jõudnud peaaegu kriisiaegsele, 2009. aasta tasemele. Selline olukord kaua kesta ei saa – kui  majanduskasv meie peamistel eksporditurgudel ei kiirene, siis peab korrektsioon tulema töötasu ja töötajate arvu kaudu.

MTA andmetel oli aga selle aasta II kvartali mediaanväljamakse 794 eurot kuus. 2015. aasta teises kvartalis oli töötajatele tehtud väljamaksete summa üle 1,64 miljardi euro, mis maksti välja 559 528 inimesele. 

2014. aasta II kvartalis tehti väljamakseid kokku 551 306 inimesele ja väljamaksete summa oli üle 1,54 miljardi euro. Võrreldes möödunud aasta II kvartaliga on väljamaksete saajaid tänavu 8222 võrra rohkem. Mediaanväljamakse oli 2014. aasta II kvartalis 753 eurot kuus.

MTA kvartaalsete väljamaksete statistika sisaldab palka ja muid tulumaksuga maksustatavaid tulusid, mida tööandja deklareerib tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsiooni lisas 1 koodiga 01 kuni 2015 aastani ja alates 2015 aastast koodidega 10,12,13,15. Selle hulka ei kuulu koondamishüvitised.

 

 

Palgatöötaja keskmine brutokuupalk ja selle muutus tegevusalati, II kvartal, 2014–2015 | Create infographics

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785